Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перекуємо мечі на орала


25.03.2015

Бійці АТО створять на Дніпропетровщині екологічно-військове господарство

Після всякої війни приходить мир, і тоді колишні вояки повертаються до мирної праці. Так було в давнину, так буде і зараз.
- До Держземагентства у Дніпропетровській області вже надійшло близько тисячі заяв від учасників АТО на отримання земельних ділянок, - повідомила в.о. начальника Головного управління Держземагентства у Дніпропетровcькій області Ольга Гугніна. - Головним управлінням та його територіальними відділами вже видано близько 500 наказів про надання дозволів на розробку проектів землеустрою приблизно на 670 земельних ділянок.
Нещодавно 200 га орної землі неподалік села Степове було передано 100 демобілізованим бійцям 93-ої окремої механізованої бригади ЗСУ. Свої паї вояки планують об’єднати в колективне господарство з вирощування екологічно чистої сільгосппродукції.
- Ми з друзями вирішили, що триматись і в подальшому разом буде правильно – легше адаптуватися до мирного життя. Самим обробити навіть невелику ділянку проблематично. Тому у військових побратимів виникла ідея об’єднатись у колективне господарство, яке в нових економічних умовах може стати прибутковим. Ми звернулись до керівництва області і знайшли підтримку, - розповів про свої наміри голова ініціативної групи військових, майор В’ячеслав Плахута.
…Прокуратура області виявила факт незаконного використання земель державної власності площею 400 га. Наразі у судовому порядку землі, які незаконно оброблялись структурами колишнього нардепа Олега Царьова, були повернуті у державну власність. Відповідно з’явилась можливість передати їх військовим.
- Це дуже добрий знак, що землі сепаратиста будуть передані людям, які з цим сепаратизмом борються, - зазначав начальник юридичного управління ОДА Олександр Санжара.
Військові планують створити громадську організацію, основним напрямком діяльності якої стане ведення сучасного екологічно чистого агровиробництва.
- Але все в стадії розробки, тому ми просимо наших молодих спеціалістів, які навчаються у вишах аграрного напрямку, допомогти розробити цей науково обґрунтований проект. Ми будемо з ними співпрацювати і запропонуємо їм роботу - просувати надалі цей проект, - сказав майор В’ячеслав Плахута.
Хотілось би, щоб цей почин українських військових на українській землі був вдалим.

Яна ОЛЕКСЮК. Дніпропетровська область.