Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перепади погоди призводять до тяжких застуд


22.09.2010

Ще зовсім недавно на вулиці було 30, а сьогодні лише 10 градусів. Такі перепади в погоді можуть мати досить згубні наслідки для здоров’я. Адже організм, що вже перебудувався “під спеку”, може не витримати різкого коливання температур і дати збій. Як цього уникнути розповідає лікар-терапевт Віра Соловйова.

- Здавалося б, коли спека скінчилася, люди повинні почувати себе краще, але це далеко не так, - вважає фахівець. - Річ у тому, що ми вже встигли “акліматизуватися”, наш організм пристосувався до високих температур, і якщо раптом температура падає, та ще й так різко, як зараз, наслідки можуть бути найрізноманітніші.
Перш за все, це, звичайно, переохолодження. Під час спеки або відпустки в жарких країнах наша терморегуляція поступово стабілізувалася за рахунок підвищення тепловіддачі. Настала прохолодна пора, а організм продовжує віддавати тепло. У результаті ми елементарно мерзнемо, хоча раніше така температура здалася б нам нормальною.
До того ж, нам психологічно важко “перейти в осінь”. Ми продовжуємо носити легкий одяг, відкривати кватирки ... Спохвачуємося, коли підхоплюємо запалення легенів...
- Але можлива застуда - не єдиний наслідок акліматизації, - стверджує Віра Соловйова. - Під час спеки наші судини розширюються, а в холод звужуються. А якщо людина гіпертонік? Багато моїх пацієнтів скаржаться, що у спеку відчували себе чудово, тому що в них не було тиску. А як похолоднішало, повернулися звичні головні болі - тиск відразу підскочив ...
Крім того, акліматизація може спричинити й інші симптоми поганого самопочуття - нудоту, блювоту, розлад шлунка ... На жаль, ми не завжди пов’язуємо це саме з акліматизацією і можемо вважати, що у нас елементарне отруєння.
- Дуже сильно впливає на здоров’я і зміна часових поясів, - каже лікар. - У цьому випадку ви будете страждати не тільки від поганого самопочуття, пов’язаного з температурними перепадами, а ще й від збою біологічного годинника: вдень вам може хотітися страшно спати, а вночі ви не зможете заснути.

{backbutton}