Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пересаджуємо полуницю


02.09.2015

ЧОМУ ВОСЕНИ?
Пересадження полуниці можна робити і навесні, і влітку, і восени. Деякі фахівці рекомендують робити це наприкінці липня, коли ягоди вже зібрані.
Полуниця, посаджена навесні, розвивається значно швидше. Особливо, якщо зробити це досить рано. Але ягід у цей рік очікувати не слід. Зацвіте вона лише наступною весною.
Восени земля більш волога, погода прохолодна, а земля ще непогано прогріта. Посадивши полуницю восени, на початку вересня або наприкінці серпня, ми даємо їй час прижитися, пустити коріння і відростити пристойну зелену розетку. Під зиму вона піде зміцнілою та укритою власним листям. Після цього ніякі морози їй уже не страшні. Більшість саджанців, пересаджених у цей час, легко перезимовують і навесні починають цвісти.
Правда, є й деякий ризик: зненацька ранні заморозки можуть скоротити кількість рослин, що прижилися. А безсніжна зима губить пересаджені кущі набагато частіше, ніж старі. Але у будь-якому разі навесні на місце загиблих можна буде висадити нові екземпляри.

ДЕ САДЖАТИ ПОЛУНИЦЮ?
Необхідно визначитися з місцем посадки. Полуниця - рослина не занадто примхлива. Може миритися з будь-яким типом ґрунту. Але, щоб одержати гарний урожай полуниці, необхідно подбати про наявність необхідних живильних елементів. В ідеалі грядка, призначена під цю культуру, повинна містити не менше 2% гумусу. Фахівці рекомендують висаджувати полуницю після бобових; зелені - цибулі, часнику, кропу, салату або петрушки; редиски, буряка; моркви.
У випадку осіннього пересадження найбільше підходять цибуля та часник, а також сидерати з люпину або злакових. Поганими попередниками, що мають загальні з полуницею хвороби, вважаються картопля та інші пасльонові; огірки і баштанні культури; капуста.

ЯК ПЕРЕСАДЖУВАТИ?
Якщо хочеться одержати ягоди полуниці вже в наступному році, то треба брати дворічні кущики. Вся розсада повинна мати не менше трьох листочків і розвинену мочку коренів, довжиною близько 5 см. Викопувати її найкраще безпосередньо перед посадкою. Якщо не виходить, корені тримати загорненими у вологу тканину.
Добрива вносять заздалегідь - за місяць або два до пересадження. На кожний метр грядки, шириною близько 100 см, буде потрібна органіка - 8 - 10 кг; сульфат калію - 20 г; суперфосфат - 60 г.
Саме пересадження зручніше робити в похмуру погоду або ввечері. Саджають зазвичай у дві або три рядки, залежно від ширини грядки. Відстань між рослинами 25 см, а між рядками - близько 40 см. Лунки роблять невеликі, за розміром коренів. І не занадто глибокі - «серденько» кущика має бути на поверхні.
Спочатку в підготовлену лунку наливають воду - багато, майже до країв. Кущик поміщають у заглиблення і ретельно розправляють корінці. Коли вода всотається, присипають землею, яку варто трохи притиснути, щоб вона щільніше облягала основу. Після закінчення пересадження грядку бажано замульчувати.
Можна саджати полуницю під чорний нетканий матеріал, типу Лутрасила. У цьому випадку його спочатку розстеляють на грядці та щільно пришпилюють по краях. Потім прорізають отвори у вигляді хреста - безпосередньо над лунками. Такий спосіб осінньої посадки не тільки охороняє від вимерзання, але й гарантує відсутність бур’янів.