Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перевірені способи прогнати монстра


20.10.2011

Ця комаха небезпечна і нещадна. Немов гострим ножем капустянка зрізує сповнені життя і сил стебла городніх культур. Рослина, яка ще вчора тягнулася гілочками до сонця, вранці опустила листя й зів‘яла... Цей монстр їсть усе підряд: сьогодні його обідом може стати огірковий кущ, завтра - картопляна бульба і квасоля…

ІСНУЄ кілька простих способів, за допомогою яких можна, якщо не повністю позбутися комахи-шкідника, то хоча б зменшити її кількість на присадибній ділянці.
Спосіб 1. У 10 л окропу додати 2 ст. ложки соди. Ретельно перемішати і залити в отвори, що добре видно на поверхні ґрунту, ходи капустянки. Якщо зробити так кілька разів, основна частина поголів’я капустянки, як дорослого, так і «підростаючої зміни» у вигляді личинок, буде знищена.
Спосіб 2. Восени обов’язково проводять профілактику. Для цього споруджують примітивну пастку. У місцях, де шкідник особливо лютує, викопують ямки. У них ставлять літрові банки, заповнені гноєм. Потім банки прикопують і залишають на якийсь час. Переселившись у цю «впорядковану квартиру», капустянка налаштовується на зимівлю. Ось тут банки й витягають із ґрунту. Їхніх «поселенців» знищують, а пастки знову ставлять у ямки до весни.
Спосіб 3. Капустянка абсолютно не терпить запаху часнику, чорнобривців і хризантем. Тому, плануючи посадки овочевих культур на майбутню весну, врахуйте і цей фактор. Посійте всіма улюблені чорнобривці по периметру городу, посадіть побільше часнику і, можливо, цей мерзенний шкідник не захоче жити на вашій ділянці.
Спосіб 4. У насіннєвих магазинах можна придбати спеціальні препарати, приміром, «Медветокс».
Але в боротьбі з ненажерливим монстром треба використовувати всі способи. Дехто з городників, наприклад, заливає його ходи і гнізда розчином гасу (100 мл на 1 л води) або прального порошку (4 ст. ложки на 10 л води). Щоб капустянка не заповзла в теплицю, натягніть навколо будівлі прямо по землі білизняну мотузку, просочену гасом.
Восени слід глибоко перекопати ґрунт, зробити ями глибиною 30-40 см, заповнити їхнім гноєм і солом’яною потертю. Капустянки заберуться в них для зимівлі. У перші морозні дні ями розкопайте, і шкідники, виявившись на поверхні, загинуть від холоду.

Олександр ДІДІЧЕНКО. м. Берислав, Херсонська область.