Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перше підживлення винограду


15.05.2014

Якщо заклали добрива під виноград до посадки, то цих живильних речовин кущам вистачить на 3-4 роки. Але до моменту вступу винограду в плодоношення запаси виснажуються. Та й потреби виноградних кущів зростають. Тому тепер виконують підживлення малими дозами.

ЧИМ УДОБРЮВАТИ?
Виноград - всеїдна рослина, і під нього можна вносити гній, пташиний послід, компост, торф та ін. Не говорячи вже про цілий комплекс мінеральних добрив. Найчастіше застосовують сечовину й аміачну селітру, простий і подвійний суперфосфат, калійну сіль і сірчанокислий калій.
ЯК ВНОСИТИ?
Добрива вносять у межах досяжності коренів. Для цього на відстані півметра від кущів риють канавку, у неї вносять усі добрива й засипають землею. Зазвичай рекомендується робити це восени. Але для більшого ефекту внесення добрив має бути поетапним.
ПЕРШЕ ПІДЖИВЛЕННЯ
Навесні в зроблені для укриття кущів канавки необхідно внести під один кущ по 40 г аміачної селітри, 40 г суперфосфату і 30 г калійної солі. Після цього канавки засипають землею, що беруть при розкритті кущів від зимового вкриття.
Замість даної процедури можна в цей же час зробити перше підживлення «Растворіном» або «Майстром» - ці комплексні добрива містять усі необхідні елементи та мікродобрива. У цьому випадку підживлення сполучають з поливом саду. Після того, як ґрунт трохи підсохне, його рихлять на глибину 5-10 см.
Друге підживлення виконують за два тижні до цвітіння винограду. У цей час беруть 40 г сечовини, 50 г суперфосфату, 30-40 г калійних добрив на 1 кущ. Замість цього «супового набору» можна використовувати рідке підживлення коров’яком або пташиним послідом.
ПОЗАКОРЕНЕВІ ПІДЖИВЛЕННЯ
Позакореневе підживлення не може замінити кореневе, але поліпшити самопочуття кущів їм під силу. Зазвичай позакореневе підживлення сполучають з обробкою кущів від хвороб. Перший раз його виконують перед цвітінням, другий раз після зав'язування ягід на стадії «дрібного гороху», третій - на початку дозрівання ягід і четвертий - через два тижні після третього.
Зазвичай для позакореневого підживлення використовують борну кислоту або Мага-бор. Але є готові високоякісні препарати для позакореневих підживлень: - АБС, Акварин, Плантафол, Новоферт (domovyk.com).