Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перший фестиваль громад


02.10.2019

За кількістю поданих проектів Слобожанська ОТГ вийшла в лідери конкурсу «Громада участі»

Минулої суботи у Царичанській ОТГ  відбувся перший фестиваль  14 громад – партнерів програми DOBRE у Дніпропетровській області за підтримки міжнародної організації Global Communities та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 
Відкриваючи Фестиваль громад, директор ГО «Український центр соціального партнерства» Віталій Жеганський відзначив, що цей фестиваль проходить вперше, але він може стати традиційним, оскільки покликаний презентувати найкращі напрацювання і досвід для подальшого руху у напрямку розбудови об’єднаних територіальних громад на демократичних засадах.
Очільниця напрямку «Залучення громадськості програми USAID DOBRE» Юлія Ткачук наголосила, що для українців споконвіків було властиво збиратись і спільно вирішувати власні проблеми. Варто лише згадати славнозвісного листа козаків турецькому султану.  Радянська система всіляко придушувала активістів, і люди звикли, що все вирішується тільки нагорі. І тому на часі розробка механізмів  залучення громадян,  активізації мешканців до реалізації ідей і проектів задля розвитку своїх територій. 
Як показує досвід, на сьогодні найкращим інструментом активізації мешканців є конкурс «Бюджету участі», коли мешканці громади подають власні соціальні проекти, спрямовані на поліпшення благоустрою, проведення навчань або створення зон для спілкування, відпочинку, занять спортом тощо. Всі громади-учасниці презентували свої здобутки.
Другий рік поспіль оголошується «Бюджет участі» у Слобожанській ОТГ. І якщо минулого року тут було подано 13 проектів, то цьогоріч – 39. Власне, ця цифра наочно демонструє  трикратну активізацію мешканців славнозвісної громади, яку не безпідставно називають вітриною децентралізації.
Саме за кількістю поданих проектів Слобожанська ОТГ вийшла в лідери конкурсу «Громада участі» і була відзначена в номінації за найбільшу кількість проектів, поданих до «Бюджету участі».  Окремо треба відзначити, роль випускниць 8-ої Академії жіночого лідерства, навчання в якій теж фінансується програмою USAID DOBRE. Майже всі випускниці подали і виграли проекти «Бюджету участі», а Валентина Половець не тільки сама подала проект, але залучила до цього велику кількість педагогів. В результаті тільки від Слобожанського НВК № 1 було подано 17 проектів до «Бюджету участі».
Відзнаку за найбільшу кількість голосів отримали представники Софіївської громади, де проекти набрали по 400 і більше голосів. Всі громади були відзначені подарунками  в різних номінаціях.  Але який же фестиваль без традиційних виставок майстрів. Майстер-класи з гончарства, з виготовлення петриківської витинанки, з приготування українських товчеників надало колориту та емоційного забарвлення дійству. 
Яна ОЛЕКСЮК, 
сел. Царичанка, Дніпропетровська область
На знімку: делегація Слобожанської ОТГ зі своїми відзнаками.