Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Петро Гадз презентував кооперативний рух Бучаччини


18.06.2015

Про відомого аграрія з Тернопільщини Героя України
Петра Гадза «Сільські новини» розповідали ще 22 червня 2012 року у статті Миколи Шарого «У когорті аграрної еліти України».
Петро Іванович і надалі впевнено господарює та впроваджує у життя нові ініціативи з розбудови українського села. Зокрема, на початку цього тижня голова наглядової ради ТзОВ «Бучачагрохлібпром» започаткував кооперативний рух у Бучацькому районі. А його презентація відбулася під час проведення Дня п
оля.

СТАЛО відомо, що кооперативний рух розвиватимуть у трьох напрямках. Перший з них – у тваринництві і птахівництві. Зокрема, це стосується прийому молока від населення, надання послуг з осіменіння, купівлі тварин, вирощування екологічно чистої продукції. Другий напрямок стосується садівництва. «Я об’їздив всю Європу. У Польщі є фермери які мають десять соток саду, і навіть п’ять. Я в них запитував, скільки заробляють з гектара. Вони кажуть – в залежності від року, в межах 18 тисяч євро. Польський селянин виробляє продукцію, не сидить на шиї в держави і країна економічно розвивається, адже поляки виробляють польське, продають польське і на сьогоднішній день це країна, яка в Європі показує найвищі економічні показники. У нас працьовиті люди і багаті чорноземи. Перейнявши цей досвід ми допоможемо селянам заробляти своєю працею», – каже Петро Гадз.
Третій напрямок охопить рослинництво та овочівництво. «Коли ми скооперуємося, коли навчимо правильно вирощувати продукцію, коли знайдемо ринки збуту та матимемо обсяги - село заживе новим життям. Якщо виробляєте екологічно чисту продукцію, бо ваша корова пасеться на полі, значить маєте екологічно чисте м’ясо. Його ціна повинна бути у удвічі-утричі вищою, але цього ніхто не робить… Ми будемо їздити в кожне село, в кожну сільську раду, будемо проводити зустрічі і набирати членів кооперативу» – зазначив Петро Гадз.
Аграрій переконаний, що досвід європейських країн можна досить успішно втілити в Україні. Наприклад, в Італії кожен кооператив має свою інфраструктуру. Завдання селянина – виростити якісну продукцію. А кооператив шукає ринки збуту, укладає контракти, об’єднує виробників і реалізує продукцію. «Звичайно, кожен собі не побудує холодильник, а кооператив побудує один холодильник для всіх. У Польщі успішно діють такі кооперативи. Моркву тримають цілий рік. Вона помита, відкрили склад і вона вже на ринку. Я вірю що аграрії зможуть об’єднатися. В Україні в селах живе майже 17 мільйонів людей, шість з половиною мільйонів мають паї. Окрім того, у людей є городи. Якщо об’єднатися в кооперативи і вирощувати екологічно чисту продукцію, то вона може продаватися значно дорожче. У селян зростуть надходження і можливості для кращого життя» – переконаний Петро Гадз.
Проект «Кооперативний рух Бучаччини» стартує першого серпня.