Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Підказки природи:кращі грунти для городніх рослин


15.03.2012

Якщо на ділянці в дикому вигляді ростуть люцерна, пирій, ромашка, конюшина, кульбаба, мати-й-мачуха, шипшина - на такому грунті добре вродять помідори, перець, баклажани, кавуни, гарбузи, горох, цвітна капуста, боби, редиска, суниці, смородина, агрус. Науковці називають такі грунти слабокислими і радять овочі через 10-12 днів після того, як вони зійдуть, підживлювати мінеральними добривами. Азотні (3-4 ст. ложки на 10 л води) добрива рекомендується вносити до цвітіння, тому що вони дають сильний ріст листової маси, а це в подальшому може негативно позначитися на врожаєві. Суперфосфат (3-4 ст. ложки), калійні добрива (2 ст. ложки) на 10 л води вносять 3-5 разів за сезон на 6-7 рослин. А щоб грунт не дуже закисав, восени на таких ділянках необхідно вносити під перекопування вапно (200 г на 1 кв.м) або попіл (400 г на 1 кв.м).

ДІЛЯНКИ, де ростуть конюшина, мокрець, грицики, вівсянка лугова, дика і польова редька, ромашка, синьоголовик, - вдале місце під огірки, картоплю, буряки, цибулю, салат, петрушку, кріп, дині, кабачки, кукурудзу, часник. Такі ґрунти називають нейтральними, тут рослини удобрюють попелом, перегноєм, компостом (гасять кислотність ґрунту). Попіл можна вносити і перед посівом, посадкою по 5-6 склянок на 1 кв.м або 2 склянки на погонний метр, або 0,5 склянки в лунку і добре перемішати його із землею. Грунт восени обов’язково вапнують (200 г на 1 кв.м) або вносять попіл (400-500 г на 1 кв.м) чи крейду, гіпс (20 кг на сотку).
Там, де ростуть кульбаба, медвеже вушко, м’ята, васильки, кінський щавель, подорожник, хвощ, фіалки, добре ростимуть тільки хрін і щавель. Інші овочеві культури такі землі (кислі) не полюбляють і дають низькі врожаї. Кислий ґрунт стане слабокислим, якщо восени внести попіл, вапно, гіпс, компост, перегній.
Іржавий колір води в калюжах свідчить про те, що ви маєте справу з дуже кислим ґрунтом. Подібні земельні ділянки (під будь-які рослини) обов’язково вапнують (400-500 г на 1 кв.м). Ще краще восени під глибоке копання внести гіпс (20 кг на сотку). Перед посадкою вносять перегній, попіл. Органічні добрива краще не застосовувати, бо вони надто закислюють землю.
Наявність на ділянці маку, мокрецю, ромашки, гірчиці, грициків, свідчить про те, що це хороше місце для посадки усіх злакових. Такі землі називають лужними. Щоб отримати такі ґрунти, потрібно вносити попіл, перегній, компост.