Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Підсумок зими - чи буде врожай?


19.03.2015

Зараз вже можна не вибирати: що різати, а що ні - настав час обрізати все підряд. Коли набрякнуть бруньки, то з обрізаними гілками будуть видалятися живильні речовини, що вже підійшли до них. Та й у процесі обрізки багато квіткових бруньок обсиплеться й обіб’ється.    Перед обрізкою треба перевірити, наскільки добре перезимували дерева й кущі. Можливо, деяким культурам знадобиться відновлювальна або навіть омолоджувальна обрізка. Тим більше, що постраждалим деревам треба надати допомогу якомога раніше.

ТЕСТ ЗА ЖИВЦЯМИ
Визначити: чи буде врожай - нескладно. Для цього треба зрізати кілька живців з однолітніх приростів довжиною не менше 25 см. Зрізуємо в різних місцях крони та з різних культур.
Якщо сортів кілька - то по парі живців з кожного сорту. Намагайтеся, щоб вони були з квітковими бруньками, такі вимерзають у першу чергу. Їх можна відрізнити за більш товстою округлою формою.
Відразу після зрізання гілок ставимо їх у відро або в банку з водою. Причому шар води повинен бути не вище 7 см.
Через 23 дні перевіряємо зрізи, роблячи їх секатором:
якщо зрізи білі або світло-жовті - підмерзання немає;
побуріла серцевина - ознака підмерзання, хоча й невеликого. Важливо оглянути шар камбію - він відразу між корою й деревиною. Якщо камбій почорнів - справа погана (кругове чорне кільце означає загибель гілки, але це буває вкрай рідко);
чорна серцевина - сильний ступінь підмерзання. Необхідно застосовувати кардинальніші заходи.

ТЕСТ ЗА ВОДОЮ
Можна зробити і по-іншому. Нарізати живці дрібно й покласти у прозору банку з водою. Через 23 дні подивитися на колір води:
якщо вона залишилася прозорою, значить дерева добре перезимували;
якщо придбала жовтуватий або темний відтінок - урожаю не буде: деревина не життєздатна.

ТЕСТ ЗА БРУНЬКАМИ
Всі попередні тести корисні для визначення здоров’я дерев. Але найчастіше деревина залишається цілою, а підмерзають бруньки. Урожаю в такому випадку не буде, а дерева продовжать рости, як нічого не бувало.
Щоб дізнатися, чи буде врожай - залишаємо живці у воді на 1,5-2 тижні, поки бруньки не розпустяться. За кількістю бруньок, що розпустилися, і судимо про вдалу перезимівлю. Перевіряємо бруньки після тесту деревини, тому що, якщо гілки підмерзли - бруньки розпустяться, а потім засохнуть.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДЕРЕВА ЗА ЗИМУ ПОСТРАЖДАЛИ?
При середньому підмерзанні виконують легку омолоджувальну обрізку на 2, 3-літню деревину. Сад поливають кожні два тижні, вносячи з кожним поливом невелику кількість добрив (0,5 десертної ложки нітрофоски на 10 л води).
Ґрунт у саду неглибоко перекопують і рихлять після кожного поливу або сильного дощу. Якщо в саду залудіння - раз на два тижні проходять аератором по пристовбурних колах і міжряддях. Закінченням «лікувального періоду» вважають появу сильних приростів у постраждалих дерев.
При сильному обмороженні виконують термінову сильну омолоджувальну обрізку на 3-4-літню деревину з одночасним зниженням крони. Сад не підживлюють! Поливають тільки чистою водою, але часто - раз на два тижні. У посуху й того частіше.
А ось обприскують регулярно. Не менше шести разів за сезон, додаючи в розчин фунгіцидів стимулятори росту.
Відмерлі ділянки кори зачищають до здорових і замазують сумішшю глини з коров’яком, попередньо промивши 5-7%-им залізним купоросом.