Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пільгове оподаткування аграріїв можуть зберегти до 2018 року


06.11.2014

Про це сказав у ході інвестиційного форуму SP Advisors «Fresh look at Ukraine» голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус. У перспективі Україні потрібно буде відійти від пільгового оподаткування окремих галузей економіки, оскільки більшість пільг використовується не за призначенням.

«Нам необхідно залишити ці пільги на певний період – чи то до 2017 року, чи то до 2018 року. Після цього періоду ми перейдемо на загальну систему оподаткування», - сказав Білоус.

За останньою редакцією меморандуму між Україною і МВФ скорочення пільг з ПДВ для аграріїв відбудеться вже в 2015 році. Проте прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у жовтні вкотре заявив, що Кабінет міністрів не змінюватиме систему оподаткування аграріїв на 2015 рік.

До цього в Міністерстві фінансів розроблялося кілька варіантів реформування системи оподаткування АПК, які передбачали збереження податкових пільг тільки для тих агропідприємств, чий земельний банк і річний оборот не перевищують певну норму (залежно від варіанта реформи). У свою чергу аграрії розкритикували всі пропозиції Мінфіну.

Довідка. Режим пільгового оподаткування для сільгоспвиробників діє в Україні з 1998 року. Він включає в себе фіксований сільгоспподаток, акумуляцію сільгосппідприємствами коштів ПДВ, а також підтримку тваринницьких господарств за рахунок перерахування ПДВ переробних компаній.