Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Піонери точного землеробства


20.07.2011

У СУЧАСНИХ умовах становлення українського аграрного бізнесу основними критеріями успішного господарювання можна назвати прибутковість, мінімізований тиск на екологію і забезпечений соціальний статус працівників. Тому для управління успішними вітчизняними підприємствами аграріям необхідні інноваційні технології, які базуються на збільшенні обсягів економічно обгрунтованого врожаю, оптимізації виробничих затрат, відтворенні родючості грунту та вдосконаленні професійного рівня працівників.

СТОВ «Дружба-Нова» - одна з провідних компаній України, яка однією серед перших почала вивчати та системно впроваджувати основні елементи точного землеробства разом з іншими інноваційними технологіями у виробництво, з третього по дев’яте липня організувала міжнародний консиліум із залученням іноземних фахівців на тему «Системний підхід у сучасному агровиробництві. Використання інформаційних та енергозберігаючих технологій у рослинництві».

У форумі взяли участь фахівці світового рівня − Пол Йаса, спеціаліст з агротехнологій, Університет Лінкольн Небраска, США; Річард Фергусон, спеціаліст з ґрунтознавства, Університет Лінкольн, Небраска, США; Леонардо Менегатті з Бразилії, співвласник найбільшої агроконсалтингової фірми; Олексій Мельничук, спеціаліст з агрономії агроконсалтингової фірми «DynAgra» з Канади, та координатор проекту В’ячеслав Адамчук, спеціаліст з точного землеробства і сенсорних технологій Канадського Університету МакГілл.
Отже, 8 та 9 липня в рамках Міжнародного консиліуму відбувся семінар та Дні поля, в яких взяли участь майже 150 представників Росії, України, Білорусі, США, Канади, Бразилії.
Семінар відкрив генеральний директор товариства Сергій Гайдай: «Цей форум є доброю нагодою обговорити все, що зроблено в останні роки у сучасному агровиробництві, і в першу чергу – щодо використання інформаційних та енергозберігаючих технологій у рослинництві, та визначити стратегічні напрямки розвитку. Переконаний, що він стане важливим кроком для подальшого зміцнення нашого аграрного потенціалу та підняття економічних і соціальних показників на новий рівень».
Присутні заслухали доповіді закордонних фахівців, а також компанії «Дружба-Нова» - Ярослава Бойка, начальника управління з питань науки та агрохімічного сервісу, Миколи Остаха, заступника генерального директора з виробництва, Олександра Карася, начальника управління впровадження новітніх технологій та ремонту складної техніки, Олега Москаленка, начальника управління інформаційних технологій.
У перший День поля учасникам форуму продемонстрували стаціонарні та польові виробничі досліди. На одному з полів товариства відбулась молотьба озимої пшениці чотирма комбайнами «Джон Дір». Кожен з них обладнаний електронними датчиками, які знімають дані врожайності та вологості. Потім дані вносяться в програмний ГІС-пакет для подальшого аналізу та прийняття рішень щодо внесення добрив.
Господарі семінару показали застосування інформаційних технологій для обстеження ґрунтового покриву: накопичення і використання електронних даних, картографування електропровідності та рельєфу полів.
Працівники агрохімлабораторії взяли зразки ґрунту для подальшого аналізу. І вже наступного дня на цьому ж полі відбулося внесення мінеральних добрив на основі попередньо-отриманих даних.
Учасники побачили дослідне поле з вивчення впливу різних норм висіву, норм та доз азотних добрив, різних мікродобрив на основні показників родючості ґрунту, продуктивності та якості зерна кукурудзи.
Гостей ознайомили з роботою сучасної метеостанції та електронних датчиків для відстеження погодних умов, з технологією змінної норми висіву насіння та диференційного внесення добрив, GPS - моніторинг сільськогосподарської техніки.
Представники Росії та Білорусі були вражені тим, що їм не лише розповіли «суху» теорію, а й продемонстрували все в роботі. Показали, що зарубіжні технології можуть працювати на позитивний результат в Україні.
Про це свідчать й думки учасників міжнародного консиліуму.
Сергій Адаменко, кандидат сільськогосподарських наук, директор департаменту науки та агрохімічного сервісу, ТОВ «Нутрітех Україна»:
- Я вперше побував у товаристві. Приємно вражений. Це господарство, на мою думку, є флагманом в Україні з впровадження енергозберігаючих технологій. Мені дуже приємно, що «Дружба-Нова» співпрацює з відомими спеціалістами Сполучених Штатів Америки. Тут активно впроваджують новітні підходи до мінерального живлення, технологій диференційованого внесення добрив, які на сьогоднішній день є водночас дорогими і в надлишкових нормах можуть бути екологічно-небезпечними.
На мою думку, ТОВ «Дружба-Нова» - це одне з господарств, яке з впровадження новітніх технологій має найбільші досягнення в Україні.
Леонардо Менегатті, співвласник агроконсалтингової фірми, Бразилія:
- Ніколи не бачив корпорації такого розміру, яка б застосовувала технологію точного землеробства на такому високому рівні. Різноманітність технологій, які застосовуються, стратегічний підхід до використання точного землеробства − це те, що я візьму з собою в Бразилію.
Олексій Мельничук, спеціаліст з агрономії агроконсалтингової фірми «DynAgra», Канада:
- Сільське господарство – це технологія, покладена на науку, покладена на логістику. Я побачив у господарстві ці компоненти разом на високому рівні. Роботи із впровадження новітніх технологій проведені на високому рівні. Те, що я побачив у «Дружбі-Новій», - один з найвдаліших прикладів моніторингу поточного виконання роботи. Всі операції, які проводяться на полях, відслідковуються.
Олександр Сорокін, комерційний директор фірми «АгроШТУРМАН», Росія:
- Нічого подібного ані в Україні, ані в Євразії я не бачив. Враження від консиліуму дуже позитивні. Найбільше мені сподобався комплексний підхід. Те, що люди, фанати своєї справи, хочуть отримати результат для себе, для своєї компанії. Зрештою, щоб нові технології працювали в їхній компанії.
В’ячеслав Адамчук, координатор проекту, професор Канадського університету МакГіл:
- Я співпрацюю з господарством із 2008 року. Представники «Дружби-Нової» відвідували наші семінарські заняття, які ми проводили в Сполучених Штатах Америки. Ми постійно тримаємо зв’язок. І от сьогодні вже можемо бачити досить непогані результати.
Унікальність господарства в тому, як сформована логістика, підібраний професійний склад. На власному прикладі демонструють, які можливості відкриваються перед тими, хто застосовує новітні технології. Вони відкриті для сприйняття нової інформації та ефективного використання отриманого, для оптимізації виробництва.
Сергій Бахар, директор ТОВ “Агромашресурс”, Білорусь:
- Я приїхав зацікавлений передусім впровадженням актуальної сьогодні технології ведення точного землеробства. Тут вона вже успішно застосовується, а в Білорусі та Росії поки що на нульовому рівні. Хоча за нею - майбутнє. Моє підприємство вже готується до випуску вітчизняної пересувної експрес-лабораторії ТЗ, і сюди, до Варви, мене привело бажання порівняти її з обладнанням, яке працює в “Дружбі-Новій”.
Річард Фергусон, спеціаліст з ґрунтознавства, Університет Лінкольн, Небраска, США:
- Мені сподобалася система GPS – моніторингу транспортних засобів. Про неї багато говорять, але я ніколи не бачив, щоб вона була застосована у виробництві в такому обсязі.
Досить унікальним також є те, що лабораторія асоціюється з сільськогосппідприємством. У нашій країні це бізнес. Фермерські господарства підписують контракти і надсилають свої готові зразки спеціально в таку лабораторію.
Те, що такий представницький міжнародний форум відбувся на базі компанії «Дружба-Нова», свідчить про її міжнародне визнання, світовий рівень впровадження новітніх технологій.

За матеріалами прес-служби ТОВ «Дружба-Нова».  Чернігівська область.

Фото. Сівалка точного висіву. Унікальний агрегат, аналоги якого є лише у США. Молотьба озимої пшениці комбайнами Джон Дір, обладнаними електронними датчиками, які знімають дані врожайності та вологості. На основі цих даних відбувається картографування урожайності полів.