Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Півгодини біля телевізора - все одно, що викурена цигарка


22.09.2011

Такі насправді несподівані результати дослідження подали австралійські науковці з Національної школи здоров'я. Упродовж шести років вони спостерігали за 8800 особами, яким вже минуло
25 років. Учасників експерименту поділили на три групи. До першої увійшли ті, котрі проводили перед телевізором менше 2 годин на день, до другої - від 2 до 4 годин, до третьої - учасники, які щодня переглядали програми понад 5 годин. Протягом наступних шести років 284 учасники експерименту, що були у третій групі, померли від серцево-судинних захворювань та раку.

- Гадаєте, це збіг?
- Я читав це дослідження, - розповідає «Експресу» Отто Стойка, кандидат медичних наук, головний лікар Київського міського центру здоров'я. - Почалося все з того, що спершу австралійські науковці довели: ті, хто дивиться телевізор у середньому шість годин на день, ризикує прожити на п'ять років менше, аніж ті, хто не має такої пристрасті до перегляду передач.
А година, проведена біля голубого екрану, вкорочує людське життя аж на 22 хвилини. Ці дані вчені потім почали ототожнювати з наслідками від інших згубних звичок, зокрема від куріння. Як відомо, одна цигарка скорочує життя на 10-12 хвилин. Звідси й висновок, що півгодинний перегляд телепередач завдає такої ж шкоди нашому організмові, як викурена сигарета.
- Про яку шкоду йдеться?
- Ті, хто просиджує біля екранів телевізора по кілька годин на добу, має суттєві проблеми зі здоров'ям. Бо вони мало рухаються. Через гіподинамію гальмується обмін речовин в організмі, гірше засвоюються продукти харчування, що призводить до метаболічного синдрому - підвищення рівня цукру в крові, а це може спричинити розвиток цукрового діабету.
Через малорухливий спосіб життя зростають ризики виникнення гіпертонічної хвороби, інфарктів та інсультів. Бо тоді жири повністю не розщеплюються, кров стає густішою, на судинах відкладаються атеросклеротичні бляшки. До речі, досліджено: у курців згортання крові прискорюється на 15 - 26%, що призводить до утворення тромбів.
- Який же зв'язок між надмірним захопленням телебаченням i розвитком ракових хвороб? Частина тих, хто брав участь в австралійському експериментові, померли саме через утворення пухлин.
- Гіподинамія викликає застій крові в малому тазу, порушення роботи кишкiвника, запалення сечостатевої системи. А це - прямі ризики розвитку раку прямої кишки та раку простати в чоловіків.
- То що порадите, загалом відмовитися від телевізора?
- Навiщо відмовлятися? Знаєте таку приказку, що занадто - то не здраво. Година бiля голубого екрану суттєвої шкоди нашому органiзму не завдасть. Водночас не слiд забувати про фiзичнi навантаження, на якi варто вiдводити хоча б годину щодня. Не можете поїздити на велосипедi, поплавати в басейнi, побiгати чи поїздити на лижах, пройдiться пiшки - на роботу i з роботи. Але сидiть якомога менше. Надмiрне захоплення телевiзором, як i курiння, це тi звички, якi ми можемо подолати. Усе тут у наших руках. На жаль, поки що статистика невтiшна. 90 відсотків європейцiв зiзналися, що дозвiлля проводять бiля екранiв телевiзора. Думаю, у нас картина не краща. Недарма свого часу англiйськi лiкарi почали кампанiю, вимагаючи, щоб бiльшiсть телепередач супроводжувались рядком унизу екрана на зразок того, який пишуть на пачцi цигарок: «Мiнiстерство охорони здоров'я попереджає: тривалий перегляд телепередач є небезпечним для здоров'я».

Леся ЯСИНЧУК.