Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пластикові пляшки на службі у городників і садівників


29.12.2011

Останніми роками широкого поширення у нас набули пластикові пляшки. Винахідливі городники і дачники не викидають їх на смітник, а придумали для них найрізноманітніше застосування. Можливо, хтось вже пробував робити з них мікропарник.

ВИКОРИСТОВУВАТИ для цього слід тільки білі прозорі. Пляшка розрізається навпіл, шийка повинна бути закручена пробкою. Кожною з двох половинок можна накрити рослину. Їх можна використовувати для невеликої розсади, паростків, або просто сіяти під них насіння.
Як свідчить практика, пластикові пляшки забезпечують рослині достатню кількість світла, дуже добре зберігають тепло і вологу, захищають від можливих заморозків, оберігають від шкідників (приміром, капусту від хрестоцвітної блішки).
Зокрема, дуже вдале застосування таких мікропарників при вирощуванні огірків, які дуже бояться весняних заморозків. Розсаду огірків не рекомендується вирощувати великих розмірів, оскільки тоді вона гірше приживається, а ось невелика, з двома-трьома листочками якраз поміститься під ковпак з половини пляшки. Можна використовувати і метод вирощування огірків через сіянці - пророслого насіння з сім’ядолями, що розкрилися. Вони потребують високої вологості грунту, який і в змозі забезпечити мікропарник, якщо перед накриттям ковпаком їх рясно полити.
Звичайні пластикові пляшки можуть стати незамінними помічниками і для садівників. Так, при живцюванні смородини і агрусу добре политі водою живці накривають половинкою пластикової пляшки. У такому замкнутому просторі зберігається підвищена вологість повітря, а значить, листя довго залишиться свіжим і пружним, довше не висихає земля, живці легше перезимують, а навесні швидше рушать в ріст.
У зимовий період захистити стовбури молодих плодових дерев теж допоможуть пластикові пляшки (будь-якого кольору). Використовувати їх для цієї нехитрої процедури краще перед настанням холодів, коли земля ще не промерзла і в неї можна застромити на кілька сантиметрів край розрізаної поліетиленової пляшки або каністри.
Щоб використати пластикову пляшку за цим призначенням, треба відрізати дно і верхню частину, розрізати те, що залишилося, вздовж і надіти на стовбур. Якщо він досить товстий, для його захисту можна використати кілька пластикових пляшок. Причому ними можна обгорнути стовбур у кілька «поверхів», обв’язуючи кожен шпагатом або прихопивши гумою. Низ для міцності присипається шаром грунту. Повітряний прошарок між пляшкою і штамбом дерева служить настільки надійним захистом, що ніяких пошкоджень на корі під пластиком навіть у люті морози не трапляється. До того ж це ще й захистить дерева від набігів зайців, що люблять поласувати корою молодих плодових дерев. Польові миші також можуть погризти нижню частину стовбура вашої улюбленої яблуньки або вишні. Навесні пляшки просто акуратно знімають, щоб не пошкодити кору.
Пластикові пляшки можна використовувати також як довготривалі «поїлки» для розсади на грядках або в теплиці. Для цього їх вкопують на третину шийкою вниз у землю поруч із рослиною, попередньо зробивши шилом пару проколів у кришці і зрізавши денце. Залишається заповнити пляшки відстояною теплою водою, яка по мірі висихання грунту буде просочуватися в землю і напувати коріння рослин.
Використовувати пластикові пляшки можна також для виготовлення розсіювача води, що надівається на шланг. Такий пристрій призначений для поливу молодих і слабких рослин, які можна пошкодити сильним струменем.
І, нарешті, у сезон дощів пластикові пляшки, вставлені одна в одну, послугують за водостічну трубу з даху для збирання в бочки насиченої киснем дощової води, яку так люблять рослини.