Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Почалися проблеми із зором?..


14.11.2013

Усі ми, звичайно, турбуємося про стан свого здоров'я. Кожен знає, що краще попередити хворобу, ніж потім її лікувати. І вважаємо, якщо будь-які симптоми, на наш погляд, відсутні, то й звертатися до лікаря зайвий раз не варто. Тим більше, коли нарешті дійдеш до лікарні, то одразу починаються черги, рекомендації, рецепти, аптеки, очікування результату... А якщо симптом відсутній? А якщо це дитина, яка не скаже, що погано бачить? Отож, коли слід звертати увагу на проблеми із зором, розповість лікар-офтальмолог першої категорії Марія Сидорова. І до того ж порадить, які окуляри обрати, якщо виникне така проблема.

 

-Коли саме слід звертатися до лікаря за порадою і допомогою?
- Звісно, що огляд очей і перевірку зору слід робити ще немовляті (у перший місяць після народження). Але слід зауважити що у дітей зір досить низький, приблизно 10-20 відсотків від зору дорослої людини. І якщо у новонародженого малюка є фізіологічна далекозорість, то у п’ятирічному віці батьки обов’язково повинні перевірити зір своєї дитини, враховуючи той факт, що 25 відсотків дітей в Україні мають вади зору.
- Чи можна зараз придбати якісні окуляри?
- Дійсно, слід звернути увагу на матеріал, з якого виготовленні окуляри. Адже вони можуть бути не тільки зі скла, але й з пластику, який не дряпається, якщо його виготовлено за останніми технологіями. Та перевірити якість цього матеріалу ви зможете тільки у спеціалізованих магазинах.
Є досить багато фотохромних окулярів, це такі скельця, які змінюють інтенсивність свого забарвлення. Тобто в звичайному приміщенні, при кімнатному освітлені, вони мають лише 5 відсотків затемнення. Якщо ж вийти в таких окулярах на вулицю, вони стануть абсолютно темні: коричневого або чорного кольору. На яскравому світлі вони досягають 80-85 відсотків затемнення. Такі окуляри дуже зручні для людей у яких короткозорість, краще їх носити на вулиці, або в приміщенні, щоб бачити предмети на далекій відстані.
Є окуляри із антибліковим покриттям. Ці окуляри використовуються для роботи з комп’ютером. Вони зменшують навантаження випромінювання монітора на очі, а також дещо приглушують яскравість кольорів. Насправді в цих окулярах використовується звичайне скло, але воно має спеціальне напилення, яке приглушує зображення. Таким чином захищаючи очі від перевтоми та напруження.
- Отже, окуляри допомагають вирішити одразу кілька проблем?
- Будь-які окуляри можуть не лише не допомогти, а й навіть зашкодити, якщо вони будуть підібрані неправильно. Тому потрібно обов’язково дослухатися до порад спеціалістів. Лише вони мають визначити, які саме окуляри потрібні особисто вам.
Приміром, це відбуватиметься таким чином. Вставляємо скельце, яке нам потрібне, спочатку на одне око (інше око ми закриваємо спеціальною заслоночкою) і людина дивиться або на табличку, якщо ми підбираємо окуляри для далі, або ж на текст, якщо це окуляри для близької відстані. Крім цього, потрібно ще визначити відстань між центрами зіниць - міжцентрову відстань. Визначення міжцентрової відстані обов’язкове при всіх випадках виписування окулярів, тому що цей факт відіграє важливу роль, оскільки коли ми дивимось близько, то зорові осі сходяться, і трішки відстань міжцентрова зменшується.
- Тож ні в якому разі не варто купувати окуляри самому?
- Так, ніколи не купуйте окуляри, не порадившись із лікарем. Зважайте на всі його рекомендації. Зрозуміло, що купувати окуляри варто тільки у спеціалізованих місцях продажу, які мають усю дозвільну документацію. Там наразі існує великий вибір окулярів модних та стильних і для дітей, і для дорослих. Піклуйтеся про своє здоров'я!

Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА.