Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Починайте з вибору розсади


12.04.2012

Як виростити хороший урожай капусти на своєму городі? Найперша запорука успіху - хороша розсада. Однак не в кожного городника є умови для її вирощування. Ось і змушені купувати на ринку. Однак дуже часто з купованої розсади навіть за належного догляду головка в’яжеться мала, та й невисокої якості. Втім, на ринку можна вибрати і пристойну капустяну розсаду. Як відрізнити і відібрати для покупки найкращу?

ГОЛОВНЕ - не поспішати і правильно оцінити якість посадкового матеріалу. Насамперед зверніть увагу на діаметр стебла. Чим він товщий, тим сильніша рослина. Якщо він прямий, то розсаду пікірували, тобто коріння у неї розрослося добре. Стебло кручене - значить, сіянці так і росли в ящику без пікіровки. Така розсада буде довше приживатися, на випрямлення стебла піде днів сім-десять.
Другий показник - коріння і мочка рослин. Чим вона більша і густіша, тим легше і швидше приживеться розсада і дасть хороший урожай. Візьміть 2-3 кущика і злегка потрясіть. Залишилася на коренях земля - мочка хороша.
Часто недобросовісні продавці спокушають покупців високорослою розсадою, подивіться, мовляв, яка сильна. Однак, якщо від кореня до першого листка 25 см і більше, значить рослинам не вистачало світла і вони витягнулися і ослабли. Навпаки, не вважайте, що розсада переросла, коли вона висока, але листя багато, воно насиченого зеленого кольору і стебло товсте.
Не бійтеся купувати розсаду з прихопленими морозом листям. Така капуста легко перенесе можливі весняні заморозки й холодні осінні ранки і дасть хороший урожай.
Обходьте стороною тих продавців, у яких розсада щільно загорнута і зав‘язана. Швидше за все, за упаковкою ховають погане коріння і слабке стебло.
Не тримайте довго розсаду в поліетиленовому пакеті. Якомога швидше висадіть її або прикопайте в землю, інакше рослини можуть задихнутися. Придбавши розсаду, ніколи не ставте її у воду. Краще загорніть у вологу ганчірку і щільний папір. Рослини укладайте вільно, не стягуючи, тоді у разі потреби в прохолодному місці вони можуть зберігатися до 10 днів.
При покупці зверніть увагу на землю, в якій зростала розсада. Якщо вона чорна, пухка і родюча, то обов’язково покладіть таку ж у посадкову лунку, інакше в менш родючій землі капуста буде погано приживатися.