Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Подвійне визнання


05.04.2012

Петриківський край щедрий на розмаїті культурні події. У березні до їх створення долучилися працівниці Петриківських районних бібліотек для дітей та дорослих. Точніше, саме дійство розпочалося давно, а визнання відбулося щойно. Та ще й яке! Міжнародний фонд «Відродження» у рамках конкурсу антикризової гуманітарної програми «Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їхньої культурно-просвітницької роботи з дітьми та молоддю» визнав петриківські проекти «Дитяче читання для серця і розуму» та «Бібліотека і громада: будуємо мости взаємодії» найкращими. За перший нагорода така - фонди петриківських бібліотек поповняться новими виданнями на суму десять тисяч гривень, а талановитий опис краю з Галушківською Січчю вартує премії у дві з половиною тисячі «зелених», передбаченої на придбання діапроектора і ноутбука.

ПЕВНО Ж, перемогти бодай в одному проекті серед двадцяти восьми учасників зі всієї Дніпропетровщини - скільки треба праці і уяви! А стати кращими у двох? Це подвійні зусилля невеличкого творчого колективу, який вміє побачити безліч «родзинок» у своєму квітучому краї і запропонувати їх вдячним читачам. Про шлях до перемоги розповідає в.о. директора РК ЗК «Петриківська ЦБС» Наталія Шумейко:
- У нас підібрався дуже гарний колектив однодумців. Усі розуміють, що бібліотека - центр крайової пам’яті, а краєзнавство цікаве усім поколінням. Ця робота в нас ведеться давно. Підготували буклети «Календар пам’ятних дат Петриківщини», «Святині Петриківщини», про храми краю, рекомендації господарям «зелених» садиб, «Туристичний паспорт Петриківщини», «Талант в собі не вдержиш» про Володимира Прудченка, відомого майстра по дереву і гончаря з Іванівки. Підготували і дві збірки віршів нашого земляка Григорія Кутурги, у планах збірка Семена Данилейка. Це справжня поезія, що стає більш відома поціновувачам українського римованого слова. Щира вдячність за допомогу Петриківському музею, музичній школі, ветерану праці Михайлу Тимошенку і раді ветеранів. Дякую всім, хто допомагає бібліотеці коштами на папір, фарби, фото, друк тощо. Велике спасибі тим, хто не шкодує свого часу на записи крайової пам’яті. У читальному залі районної бібліотеки вже є «Історія Патівки та деякі моменти з історії Петриківки», записана Віктором Патою зі слів дядька Андрія Пати, «Історія села Сорочине» Івана Холопченка, «Історія села Шульгівка» Павла Стасенка. У сільських бібліотеках краю ця робота ведеться добре, особливо у Єлизаветівці. До 2016 року намічені проекти з етнографії, літературні сюжети, виставки художників тощо.
Перша посилка з десятьма книгами «Українські метаморфози», «Україна: процеси націєтворення» та іншими вже надійшла в Петриківку. Ось так натхненна праця кількох бібліотекарів дарує краю кількасот нових книг, що є вельми доброю подією для всіх читачів. До всього підвищення культурного рівня населення на сантиметр, за твердженням Євгена Ященка, підіймає добробут суспільства на метр…
Тож дітей і дорослих вже чекають нові надходження. А бібліотекарі Петриківки готуються до «Ярмарку ідей», що відбудеться у травні в Українському домі у Києві. Тож невдовзі Петриківщина засяє для всеукраїнської аудиторії новими, вдало поєднаними з традиційними, своїми набутками.

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.
На знімку (зліва направо): переможниці двох конкурсів «Відродження» з першими отриманими книгами: бібліотекар читального залу Софія Мороз, в.о. директора РК ЗК «Петриківська ЦБС» Наталія Шумейко, бібліотекарі районних бібліотек для дітей та дорослих Світлана Пікуш, Юлія Потапенко, Олеся Завалипіч.
Фото автора.