Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поліпи люблять жінок із зайвою вагою


18.09.2019

Приблизно кожна десята жінка, яка звертається до гінеколога зі скаргами на здоров’я, має поліпи ендометрія (їх ще часто називають поліпами в матці). У більшості випадків це доброякісні новоутворення, і вони рідко перероджуються у злоякісні. Однак завдають жінкам чимало проблем. Чому у матці з’являються поліпи, які симптоми і як їх позбутися, консультує акушер-гінеколог, репродуктолог МЦ «Боголюби» Євгенія Щепко.

Які причини утворення поліпів у матці?
Перша причина – гормональні порушення, а саме дисбаланс естрогену і прогестерону в організмі. Друга причина появи поліпів – ендометріоз. Третя – інфекції, які передаються статевим шляхом. Четверта – травми ендометрію (вишкрібання, аборти, будь-які травматичні процедури у порожнині матки). П’ята причина – порушення обміну речовин, а саме ожиріння. Шоста причина – ослаблення імунної системи. Сьома причина – хронічні захворювання статевої системи. Восьма причина – внутрішньоматкові контрацептиви, спіралі. Мова йде про неправильно поставлену спіраль або якщо вона не підходить жінці, травмує матку та ендометрій. Тільки у такому разі спіраль провокує виникнення та ріст поліпів. Якщо спіраль поставлена правильно і на здоровий ендометрій, коли запальні процеси відсутні, вона жодним чином не спровокує появу поліпів.
 
Які симптоми можуть свідчити про наявність поліпів?
Один з головних симптомів – порушення менструального циклу, а саме скорочення менструального циклу, рясні виділення, «мазня» коричневими або червоними виділеннями до та після менструації. Жінка думає, що у неї тривала менструація, а насправді менструація триває днів 5, але 2-3 дні до і 2-3 дні після є незначні виділення, які насправді не є менструацією. Можуть бути кров’янисті виділення після статевого акту або будь-яких фізичних навантажень.
Також можливе абсолютно безсимптомне протікання захворювання: жодних скарг і порушень у пацієнтки немає. У такому разі поліп виявляють випадково під час профілактичного огляду УЗД.
 
Чи викликають поліпи якісь больові відчуття?
Так, жінка може відчувати біль перед менструацією. Тому що під час менструації матка скорочується, і за рахунок цього відшаровується її внутрішній шар. Коли у порожнині матки є поліп, то повноцінного скорочення не відбувається. Матка під час скорочення травмує поліп, і це викликає больові відчуття.
 
Як дізнатися, чи є у матці поліпи?
Під час діагностики враховують скарги пацієнтки, проводять УЗД. Найкраще робити ультразвукове дослідження на 4-5 день менструального циклу (починати рахувати його треба із першого дня менструації). У цей час добре видно наявність поліпів і їхнє місцезнаходження. Після цього призначається гістероскопія.
 
Які є види поліпів?
Розрізняють три види поліпів. Перший – залозистий, характерний для жінок молодого віку, до 35 років. Як правило, такі поліпи виникають внаслідок збільшення гормонів естрогенів. Часто такі поліпи бувають у жінок з ожирінням.
Другий вид поліпів – фіброзний. Найчастіше такі поліпи виникають на фоні запальних процесів, внаслідок травматизації ендометрію і втручання у порожнину матки. Фіброзні поліпи характерні для жінок після 35 років.
Третій вид – аденоматозні поліпи. Це найнебезпечніший вид поліпів. Якщо його не видалити і не провести адекватну терапію, поліп переросте у злоякісну пухлину. Тому він підлягає обов’язковому видаленню.
Але який саме поліп у жінки, можна з’ясувати тільки після гістероскопії або вишкрібання, тобто після видалення поліпа. Далі проводять гістологію і тільки після цього ставлять остаточний діагноз: це залозистий, фіброзний чи аденоматозий поліп. Цей діагноз неможливо поставити під час УЗД чи інших методів діагностики.
 
Яке лікування призначають при поліпах?
Лікар може призначити вишкрібання стінок порожнини матки. Таким чином можна видалити поліп. Але треба розуміти, що при вишкрібанні поліп видаляється всліпу. Можна поліп видалити, а його судинна ніжка залишиться. Якщо поліп забрати не повністю, через деякий час він виросте знову. І жінка знову прийде до лікаря зі скаргами.
Другий метод лікування – гістероскопія: поліп видаляють прицільно, спостерігаючи за всім процесом за допомогою мікрокамери, яку вводять у порожнину матки. Ця процедура відбувається під загальним знеболенням. Після гістероскопії обов’язково призначається протизапальна терапія (адже найчастіше до утворення поліпів призводять запальні процеси), гормоностабілізуюча терапія (здебільшого – оральні контрацептиви), а також вітамінно-мінеральний комплекс для зміцнення імунної системи (щоб захворювання не повернулося). Терапія триває не менше, як три місяці!
 
Коли жінка післягістероскопії може повернутися до звичного ритму життя?
Зазвичай ми відпускаємо жінку додому через дві години після гістероскопії. А вже наступного дня вона може йти на роботу або займатися будь-якими іншими справами! По суті, гістероскопія є операцією навіть не одного дня, а половини дня!
 
Яка вірогідність рецидиву? Чи є такі жінки, які схильні до утворення поліпів?
Якщо терапія підібрана правильно, якщо жінка дотримується призначень і рекомендацій лікаря, якщо не з’являється нових супутніх захворювань (скажімо, спровокувати появу поліпів може різке збільшення ваги (+10 кг), гормональний дисбаланс, спровокований порушенням роботи щитоподібної залози тощо), то й рецидиву не буде. Якщо ж з’являється якийсь із факторів, який сприяє виникненню поліпів, то є високий ризик, що захворювання повернеться.
Інна СЕМЕНЮК,
Волинська область.