Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Полювання на довірливих


13.12.2012

Нещодавно у Тернополі оперативники карного розшуку міського відділу внутрішніх справ затримали двох шахрайок, котрі обдурювали самотніх пенсіонерів. Дві молоді особи: 35-річна жителька Києва та 30-річна громадянка Молдови - представлялися соціальними працівниками або співробітниками ЖЕКів. Потерпілі, які сліпо довірилися пройдисвіткам, втратили по кілька тисяч гривень.

ЩЕ минулого року шахрайки розпочали «полювання» на одиноких людей похилого віку. Немічні старенькі самі відкривали двері власних домівок для аферистів. Шахраї з порога заявляли: надаємо малозахищеним грошову допомогу. Звідки? За що? Пояснювали просто – за дітей війни подбала держава або вигадували щось інше. Ми, мовляв, доставляємо гроші для тих, кому важко дістатися до банківських чи поштових кас. Старенькі раділи такій турботі, й гадки не маючи, що потрапили на гачок аферистів. Щоразу шахрайки шурхотіли новенькими 200-гривневими купюрами. От тільки проблема: віддати мали лише сто п’ятдесят гривень. А як же бути з рештою? Пенсіонери, не роздумуючи, діставали заощаджені у сховках гроші, аби повернути решту ”добродійкам”. Саме на це й чекали пройдисвітки - вивідати, де людина ховає заощадження. Відтак одна з лиходійок просилася у кухню або іншу кімнату, де навмисне відволікала розмовами жертву. Напарниця тим часом діставала зі сховку чужі гроші. Зробивши чорну справу, псевдосоціальні працівники покидали будинок. Одна із жертв шахрайської парочки – тернопільська пенсіонерка, котра втратила три з половиною тисячі гривень. Після візиту “гостей” жінка запідозрила недобре і одразу зателефонувала на “02”. Міліціонери по “гарячих слідах” затримали шахрайок в іншому кінці обласного центру. Треба сказати, що до скоєння злочину аферисти добре готувалися – вивідували, у яких квартирах живуть самотні пенсіонери.
Правоохоронці радять людям похилого віку не куплятися на будь-які заманливі пропозиції тим більше, коли шахраї завітали до вашої домівки з товаром, золотими виробами, а то й грішми. Не спілкуйтеся з незнайомцями, не спокушайтесь на їхні заманливі пропозиції. Чимало людей потерпіли тільки від того, що впустили шахраїв на власне подвір’я або у домівку. Так, у кількох районах шахрайки-циганки вміло розігрували потерпілих селян, аби заволодіти їхніми заощадженнями та іншими цінностями. Втрачені суми сягали тисяч гривень. Кочівники під будь-яким приводом намагалися зайти до помешкань, переважно у віддалених селах. З цією метою вигадували найнеймовірніші історії. Одним говорили, що треба перепеленати дитину, з якою носилися на руках, в інших просили напитися води. В той час, коли селяни намагалися допомогти прохачам, їхні спільники нишпорили у можливих сховках господарів.
Потерпілі, як правило, через кілька годин телефонували до чергових у райвідділи міліції. Адже пропажу грошей чи цінностей виявляли не одразу. Циганам вдавалося втекти – вони приїжджали у села найнятим автотранспортом. У Шумському районі у 71-річного пенсіонера для прикладу попросили води, у якій мали розбавити соду. Мовляв, погано себе почувають. Старенький повірив і став шукати те, чого потребували подорожні жінки. Їх спільники тим часом шмигнули у відчинені двері будинку. Знали: потерпілі селяни або під білизною, або у посуді тримають гроші та цінності. Цього разу злодіям вдалося знайти заощадження – п’ять тисяч гривень. Успішно завершити задумане їм перешкодили оперативники карного розшуку місцевого райвідділу.
Особливу обережність літнім людям треба проявляти поблизу банків, ощадних кас та інших закладів, де проводяться фінансові операції. Саме там шахраї часто обдурюють їх. Не робіть вигідних обмінів гривні на іноземну валюту на вулицях. Парочка лиходіїв якось орудувала не тільки у Тернополі, а й у райцентрах, виманюючи чималі суми. До 82-річного пенсіонера на виході з центрального поштового відділення підійшли чоловік та жінка і попросили допомоги. У зв’язку з потребою терміново відремонтувати мікроавтобус їм, буцімто треба було обміняти американську валюту на українські гривні. Шахраї повезли пенсіонера власним автомобілем “Фольцваген” до його будинку, пообіцяли вигідний курс обміну валюти і навіть показали барсетку з американськими доларами. Окрилений можливістю купити “дешеві” зелені і, переймаючись чужою бідою, пенсіонер, не роздумуючи, погодився допомогти. Він виніс з дому понад три тисячі гривень. Натомість старенькому підсунули таку ж барсетку, але без грошей. Потерпілий довго не міг прийти до тями, а коли оговтався, не розумів, чому ж він так сліпо довірився двом лиходіям. Шахраї добре вміли переконати людину у чомусь. Працівники міліції звертаються до жителів – сліпо не вірте у те, що вам розповідають невідомі. Обмінюйте гривню на валюту тільки у банківських установах. Коли вам розповідають, що у лікарні хтось помирає, сталася дорожня пригода або інша біда і просить терміново обміняти валюту за вигідним курсом, засумнівайтеся у правдоподібності, застерігає УМВС України у Тернопільській області.