Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідори Писанка та Великий Зак


23.12.2021

Усі городники зараз  в активному пошуку якісного насіння. Відчуваємо, що не за горами весна і вже скоро почнемо возитися з розсадою. Час проминає швидко, тож треба поквапитись і зробити свій вибір. А пропозицій насіння зараз дуже багато, тож раджу прислухатися до професіоналів. Щоб не вийшло так, що ви купили пакетик з насінням невідомого походження та залишилися без урожаю.
Томатів у нинішньому році планую посадити  близько 250 сортів, для яких виділю 10 соток городу. Більшість сортів буду вирощувати із власного насіння. 
Щорічно я веду пошук однодумців у різних країнах, з якими обмінююся новими сортами. Головна мета отримати плоди, здатні задовольнити найвибагливіші запити. Ось і веду листування з овочівниками в різних кінцях світу. Замовляю насіння і у різних світових фірм, а коли отримую замовлене насіння, роблю все від мене залежне, щоб врожай був по-справжньому якісним і рясним.
Із сортами довго і кропітливо працюю, наполегливо відбираю кращі за всіма показниками. Зараз маю помідори, які найкраще підходять для консервування, а також для соків, салатів. 
Є також екзотичні, здатні порадувати і приємно здивувати формою, кольором, смаком плодів не тільки близьких людей, але й інших овочівників-любителів. Та головною якістю для відбору до колекції вважаю стійкість до хвороб та витривалість в екстремальних умовах вирощування. Адже зі зміною клімату в останні роки помідори у відкритому ґрунті ростуть у справжніх “спартанських” умовах. Очікувати можна всього – від граду  до різкого похолодання. І витримують далеко не всі сорти.
Першою чергою хочеться розповісти про один з найкращих сортів минулого року. Ним став перевірений часом сорт Писанка. Він середнього терміну дозрівання, із плодами справді королівської краси. Хто бачив його у нас на городі, не міг приховати захоплення. Кущ заввишки 1,7 метра, міцний, адже витримує велику масу плодів. Формував цей сорт у 2-3 стебла. Плоди дозрівають до кінця літа кетягами по 3-4 штуки. У цьому році на рослинах зав’язувалось до 20 кетягів і більше! Плоди смугасті, червоно-жовтого кольору, масою 80-120 г, лежкі, смачні. За формою та розміром нагадують куряче яйце. Місце відривання томата від плодоніжки практично непомітне. Споживати у їжу свіжі помідори дуже корисно. Вчені довели, що вживання помідорів у свіжому вигляді захищає організм від злоякісних новоутворень та приносить користь для серцево-судинної системи. Врожай Писанки вражає – до 15 і більше кілограмів за сезон з куща. Тільки погляньте на фото, це справжня стіна плодів. Сорт добре підходить для засолювання і консервування. Томатний сік  добре втамовує спрагу, приємний на смак, збуджує апетит. Особливо корисний він у зимовий час, коли в раціоні харчування замало свіжих овочів. 
Серед смугастих сортів відмінні для консервації Ананасовий туман, Медові роси, Білий тигр, Афтершок, Римський смугастий, Смугастий шоколад та ін.
Порадував мене в цьому сезоні сорт Серце Келлі. Це новий шедевр із США. Сорт створений у 2014 році і вже став доволі популярним серед справжніх фахівців із вирощування томатів. Кущ у висотою до  метра, а вага плодів 500-700 г. Плоди сердцеподібні, рожеві, з яскраво вираженими ребрами. За смаком вони солодкі, соковиті. На мою думку, сердцеподібні томати найсмачніші. Із рожевих хочу порадити Серце Буйвола, Юсуповський, Аве Марія, Венгерська Кальмана. Де Барао рожевий, Сосулька рожева тощо.
Щороку моя колекція поповнюється і синіми помідорами – в цьому році виростили більше 30 таких сортів. 
Одним з найсмачніших виявився сорт Світанок. На мій погляд, це просто унікальний синій помідор! Його зелені плоди під час росту під впливом світла поступово стають темно-фіолетовими. Нижня половина стиглих томатів – рожева. 
А перехід з чорного на рожевий колір супроводжується шикарними штрихами. Вага плодів – близько 150-200 г. Вони плесковаті, м’якуш рожево-червоний, ароматний, щільний. Цікаво й те, що листя у рослини від холоду темніє. Серед синіх антоціанових новинок хочу відзначити і сорти Сержант Пепер, Кас-21,  Синій Ангел, Троянда Індиго, Смужки Минулих Часів, Майже Блакитна Кров, Ворсистий Синій Базіка і Гордість Фландрії.
Для густого і солодкого томатного соку варто посадити сорти Цукровий Бізон, Велика Дівчинка, Реліквія від Монахів, Гігант Жар, Австралійський Гігант та Клара. Із цих суперурожайних сортів ви зможете отримати багато томатного соку.   Але ідеальним і найкращим для томатного соку все ж залишається сорт Великий Зак. Це новий  для України сорт і росте він на грядках лише деяких садівників. Великий Зак - високоврожайний  великоплідний сорт, який добре росте як у відкритому ґрунті, такі і в теплиці. Кущ висотою до 2 м, формувати потрібно в 2-3 стебла. Плоди плоско округлі, яскраво-червоні, м’ясисті і солодкі. Вага плодів сягає більше 1 кг. Перші при гарному догляді виростають до 2 кг і більше. На сьогодні це єдиний сорт-рекордсмен. Жоден з томатів не перевершив його. Найбільший його плід важив більше 6 кг і виростила його американка Мінні Захарія. Її рекорд до цього часу ще ніхто не перевершив. Десятки фермерів США одержували плоди Великого Зака вагою 2-3 кг. Особисто мені декілька років тому вдалося отримати рекордний для мене плід вагою 2650 грамів. Другий рекордний плід важив 2350 г. Один з цих плодів ви можете побачити на фото. Погляньте, плід за розміром більший за голову моєї доньки! До безперечних переваг сорту відношу високу і стабільну врожайність до 30 кг з куща. Навіть якщо у вас посаджено 20 кущиків цього сорту, вам цього цілком вистачить, щоб заготовити багато соку. Густий та духмяний сік припаде до смаку кожній господині. Адже взимку, вони зможуть нагодувати свою сім’ю смачним борщем, який виходить тільки з якісних помідорів. Якби кожен у себе на ділянці посадив Великого Зака, то ми б позабули про далекі від ідеалу риночні помідори і ласували тільки своїми – найсмачнішіми.
Я можу допомогти читачам «Сільських новин» отримати насіння цього неймовірного помідора. Пропоную разом позмагатися і виростити рекордний за вагою помідор. Мені вдалося зібрати багато насіння цього сорту, тож я вирішив БЕЗКОШТОВНО надіслати потроху насіння Великого Зака усім охочим, хто не забуде покласти у лист до мене підписаний конверт зі зворотною адресою. 
Моя адреса:
Руслан ДУХОВ, 
вул.Тюркіна, буд. 41, 
с. Мишурин Ріг, 
Кам’янський район, 
Дніпропетровська область. 
51610 
www.doohoff.com