Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідори-«сибіряки»


19.02.2016

Городництвом я ґрунтовно займаюся 15 років. На нашій ділянці за цей час випробувані і вивчені більше п’яти тисяч сортів різних рослин. Але головною культурою та особливою гордістю нашої сім’ї залишаються помідори. Ось і в минулому році їх було близько 250 сортів. Немало із «сімейними» ознаками – їх плекали в окремій сім’ї декілька поколінь, передавали від батька до сина. Вирощували ми нинішнього літа і новинки агрофірми «Сибірський сад». Популярність цих сортів легко пояснити – для «сибіряків» наш клімат все одно, що райський, тому і врожайність завжди на висоті.

НАПРИКЛАД, середньоранній сорт Золотий кенігсберг вразив урожаєм понад 15 кг з куща, висота якого всього близько 1,1 м. Особливо цікавий цей сорт може бути для тих, хто уважно ставиться до свого здоров’я, а ще любителям смачних м’ясистих томатів. Продовгуваті рівні сливки помаранчевого кольору містять максимум каротину й мінімум кислот, майже не подразнюють слизову оболонку шлунку. Сподобаються вони і господиням – з одного помідора вагою 200-300 г можна приготувати корисний і смачний салат для всієї родини.

Відмінною новинкою виявився сорт Фіолетовий cлов’янський. Цей середньоранній сорт підійде для вирощування як у відкритому ґрунті, так і в теплицях. Вся рослина оперезана гірляндоподібними кетягами акуратних рожево-коричневих видовжених плодів вагою 150-200 г. Плоди цукристі, щільні. Значним плюсом цього сорту є практично стовідсоткова зав’язуваність плодів у китиці і по ярусах. Цей сорт смачний у свіжому, засоленому та консервованому вигляді.

Серед «сибіряків» хочу відзначити також Серце буйвола, Орлиний дзьоб, Видимо-невидимо, Картопляний малиновий, Король гігантів, Радуниця, Засолювальний делікатес, Французький кетяговий, Червоний мустанг та інші. Всі вони показали себе з найкращого боку.

Не підвів перевірений часом високоврожайний сорт Іскорка, і минулого літа дозрів одним із перших. Кущ у нього заввишки 40 см, плоди округлі, вагою 150 г. Сорт дав високий, як для низькорослих, урожай – до 5 кг з куща, до того ж він стійкий до хвороб. У вересні Іскорка дає другий урожай і плодоносить до заморозків. Серед низькорослих помідорів сподобалися нам також сорти Оленка, Вельможа, Екато, Веселка, Серпневий, Ідеал, Ачі стандарт та інші.

Хочу розповісти і про новий сорт Чорноморець. Він середньоранній, з дуже смачними великими м’ясистими плодами рожево-фіолетового кольору. Важать вони по 300-350 г, а на перших кетягах бувають 0,5 кг і більше. Кущ заввишки 1,2 м. Листя у нього дрібне, розсічене. Плоди наливаються і визрівають по черзі протягом усього літа, що дуже зручно при вирощуванні на продаж. При хорошому догляді з рослини можна отримати до 12 кг томатів.

Але одним із найврожайніших цього літа виявився помідор американської селекції – Мексика. Підв’язані кущі ледве не падали від суцільної «стіни» важких плодів – до 20 кг з куща! Все літо ми милувалися цими томатами – красивими, округлими, щільними та важкими. До середини серпня з нетерпінням чекали, коли ж вони дозріють, адже сорт пізньостиглий. І їли ми їх аж до листопада. Бурі та зелені плоди перед заморозками зриваємо з куща й укладаємо в будинку, найкраще під ліжком. Там у теплі й без світла вони можуть лежати дуже довго. Всі плоди на рослині великі, особливо перші – вагою до 2 кг. Смакові й засолювальні якості заслуговують найвищої оцінки. Окрім того, сорт стійкий до фітофторозу й кореневої гнилі. В Америці цей сорт дуже популярний серед любителів помідорів. Використовують його в салатах і для приготування бутербродів.

Ми вирощували сорт Мексика другий рік, і він одразу нам полюбився. Наступного року посадимо його ще більше. Ми їли свіжі помідори, консервували сік, плодів було так багато, що вдалося зібрати значну кількість насіння. За багаторічною традицією вирішили поділитися ним з читачами газети і безкоштовно надіслати насіння сорту Мексика тим, хто вкладе у лист конверт зі зворотною адресою.

Руслан ДУХОВ, вул.Тюркіна, буд. 41,с.Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська обл., 51610.