Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідори з пасинків


23.06.2011

ПОМІДОРИ, щоб швидко росли і добре плодоносили, пасинкують. Зокрема це стосується високорослих сортів. Аби отримати сильну кореневу систему, що позитивно вплине і на врожай, і на розміри плодів, нижні пасинки не видаляйте, а вкорінюйте. Для цього, як тільки вони досягнуть висоти 25-30 см, зробіть навпроти пасинків канавку глибиною 6-10 см і довжиною на 5-6 см менше довжини пасинка. У неї обережно покладіть пасинки, притисніть дротяними шпильками, а верхівки виведіть на поверхню землі. Незабаром кожен пасинок утворить корінець. Прищипніть їх і засипте землею.
При пасинкуванні намагайтеся правильно сформувати кущ. Зазвичай на високорослих помідорах залишають одне стебло з 7-8 квітковими китицями. Хоча може бути і два чи навіть три. Всі зайві гілочки прибирають. На місці видалення бажано залишати невеличкий пеньок, який перешкоджатиме появі нових утворень.
Пасинкування проводять вранці, коли у тканинах багато вологи, і пагінці легко відламуються. До вечора свіжі зрізи встигнуть підсохнути й дещо затягнутися. Метод обламування допоможе уникнути зараження рослин вірусними недугами.
Після видалення зайвих відростків значна кількість зекономлених поживних речовин спрямується на формування зав’язі та плодів.
Обірвані пасинки не поспішайте викидати. Спробуйте їх посадити (крім, звичайно, пошкоджених фітофторою). Для цього покладіть їх у посуд з дощовою водою - і гілочки вже через кілька днів дадуть корінці. Можете висадити їх на окрему грядку. Такі помідори з пасинків цвітуть і плодоносять. До того ж, якщо пасинок росте на кущі, на ньому зав’язується не більше 3-4 плодів, а на рослинах з пасинків, що стали повноцінними кущами, визріває по 10-15 і більше плодів. Коли друга половина літа сприятлива, помідори з пасинків плодоносять до пізньої осені.