Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідорна Еліта


16.01.2015

Кожного разу, коли я милуюся цим чудовим надраннім сортом помідорів з гордою назвою «Еліта», мені згадується легендарна фраза славнозвісного мультиплікаційного героя капітана Врунгеля: «Як ви яхту назвете, так вона і попливе...». Через мої руки пройшло багато різних сортів, і на практиці далеко не всі вони виправдовують свою гучну назву. Але помідори «Еліта» своє претензійне ім’я без перебільшення відпрацьовують на всі сто. З латинської слово «еліта» означає кращий, добірний, обраний. Що ж, здається, влучніше цей сорт годі й охарактеризувати...

А ПОЧАЛОСЯ все з невеличкого яскравого пакетика насіння, який привезли мені в подарунок родичі з далекої поїздки. Цікаво, що їхню увагу теж найперше привернула саме елітна назва. Я з радістю і хорошим передчуттям чекала на початок весняного сезону. Нарешті довгожданий посів. Відразу ж порадувала розсада - красива, сильна, розлога, одним словом, добірна, любо глянути. Незабаром висадила на грядку. Кущі «Еліти» виявились доволі компактними, висотою лише 30-40 см. Рясний цвіт милував око і передбачав не менш рясний врожай. Дійсно, зав’язі було аж надто багато, деякі кущі навіть трохи порозчахувались від надмірної ваги. Тепер я вже знаю, що їх треба завчасно підв’язати до кілочків, бо елітний врожай потребує і відповідної уваги.

Заявлена в характеристиці «Еліти» скоростиглість швидко підтвердилася запашними червонобокими плодами. Вони теж були як на підбір: майже всі однакового розміру, вагою до 100 г, хоч відразу їх пакуй в ящик і на базар торгувати, адже покупцям такий стандарт до вподоби. В описі сорту також було вказано, що «має відмінні смакові властивості». І це дійсно так: я з заплющеними очима можу відрізнити на смак свої елітні помідорчики серед десятків інших «рядових» сортів!

Окремо слід згадати про томатний сік. В більшості ранніх сортів він рідкуватий, не має того насиченого смаку й аромату, що притаманні пізнішим сортам. А от в «Еліти» з цим все навпаки - сік отримуємо на диво густий і запашний. Взимку ним із задоволенням ласує вся наша дружня сімейка.

Доглядати за «Елітою» виявилось легко і просто. Пасинкування він не потребує, декілька підживлень курячим послідом, прополка від бур’янів - от і вся робота. Надраннє ж достигання допомагає йому вберегтися від масового спалаху фітофтори. Це значно зменшує кількість хімобробок, що, безперечно, тільки додає цьому сорту плюсів.

Цього року «Еліта» також чи не найперше порадувала своїм добірним врожаєм, і насіння вдалось зібрати достатньо. За традицією пропоную читачам «Сільських новин» пакетик насіння цього чудового сорту цілком безкоштовно. Щоб отримати подарунок, вам потрібно лише вкласти до листа адресований на себе конверт і надіслати його на мою адресу. Я переконана, що «Еліта» підтвердить свою фірмову назву в будь-якій області України.

Цибень Надія Василівна, с. Смоляри, Старовижівський р-н, Волинська область, 44425.