Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідорні чудеса Духова


12.11.2014

Молодого селекціонера Руслана Духова із села Мишурин Ріг, що на Дніпропетровщині, тепер вже знають і в Україні, і за її межами. А починалось все ще із шкільної парти, коли хлопчина серйозно захопився городництвом. Спочатку батьки виділили йому окрему ділянку і юнак вирощував звичайні сорти різноманітних городніх культур. Згодом він почав шукати незвичайні сорти, а також насіння всіляких екзотичних рослин. Він перший почав вирощувати в Україні такі культури, як ківано (антильська диня), момордика (індійський огірок), жмінда (полуниця-шпинат), люфа (мочалка), лагенарія, аругули, трихозанту, колоцинт, профетарум, огірок-лимон, бенінказа (восковий гарбуз) і багато інших рослин.

Своїми знахідками молодий селекціонер радо ділиться з іншими городниками, і люди дякують селекціонеру-самородку за дивні культури і багаті урожаї. Дуже приємно, що Руслан Духов нещодавно надіслав листа до «Сільських новин» зі щирим бажанням поділитися з Вами, шановні читачі, своїми знахідками на помідорній ниві.

У цьому році моя родина на 20 сотках городу вирощувала майже 350 сортів помідорів. Кожного саджали від 10 до 20 кущів, а наших улюбленців – Альонушка, Великий зак, Цукровий бізон, Мільйонер, 1884, Деліціозус, Біла вишня, Серце буйвола – по 40 і більше. З новинок на ділянці з’явилися Зелений тигр, Танці зі cмурфами, Велика мама, Особливий від Джей Ді, Педро, Бельгійський гігант. Їх росло по 3-4 кущі (саме стільки зерняток кожного сорту потрапило мені до рук). Неабияк здивував М’ясистий сніданок, який дав 18 оранжевих м’ясистих плодів з одного куща кожний до 700 г.

Як і завжди, порадував перевірений часом високоврожайний сорт Серпневий. Плоди його достигають чи не найпершими. Кущ заввишки 50 см, помідори округлі вагою 200-250 г. Середня врожайність – до 5 кг з куща. До того ж у вересні сорт дав другий урожай, кущі плодоносили аж до заморозків.

Потішила фантастичною врожайністю Рожева бурулька. У неї сигароподібні плоди завдовжки 10-15 см. Формували у два-три стебла. Плоди малинового кольору, дуже смачні, вагою до 200 г. Чудово підходять для консервації.

Другий рік поспіль вирощували Дитячий сорт, плоди в якого завбільшки з горошину, а достигають уже через 55 днів після появи сходів.

В консервованому вигляді нам сподобався сорт Чорний імператор. Плодоносити починає одним із перших в колекції. Кущ заввишки 1,2 м, плоди шоколадного кольору. Форма конусоподібна, як солодкий перець. Плоди в середньому важать по 300-350 г. З одного куща ми збирали до 15 кг за сезон.

Кілька сортів стали рекордсменами. Так, американський сорт Великий зак дав плоди понад два кілограми кожний. Конкурент Великого заку – вітчизняний сорт Лев – подивував рекордним плодом вагою 2245 грам! Решта важили від 600 до 1600 г. Не пас задніх і сорт Сицилійське блюдце. Його двокілограмові плоди сплюснуті, майже без насіння.

Окремої розповіді заслуговує новий сорт-гігант Церква. Вирощуємо його вже два роки і дуже задоволені. Є від чого – плоди плоско-округлі, вагою до кілограма, щільні, червоні. Окремі виростають до 1,5 кг. Кущі стійкі до фітофтори. Врожайність – до 20 кг з рослини. Смакові якості заслуговують найвищої оцінки. Плодоносить до морозів, отже, за сезон можна багато накрутити томатного соку.

Цього року зібрали чималу кількість насіння цього сорту, тому маємо можливість безкоштовно поділитися з городниками. Надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе у лист підписаний конверт із марками.

Руслан ДУХОВ. с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, 51610.


 

Всього - 1


Світлана 13.10.2018

Цікава стаття . Приємно читати про сонячних, трудоюбивих, молодих, завзятих.. Успіхів, здоров'я , сприятливої погоди, Руслан!