Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Попіл: два в одному


17.07.2014

Попіл - мінеральний залишок, що утворюється при спалюванні різних органічних речовин. У першу чергу, це гарне калійно-фосфорне і вапняне добриво. Але він містить ще до 30 мінеральних компонентів, у тому числі, масу мікроелементів.

У НЬОМу є калій, кальцій, фосфор, магній, мікроелементи - залізо, кремній, сірка, бор, марганець та інші. Але він зовсім не містить азоту. У ньому абсолютно немає хлору, що негативно впливає на ріст багатьох культур (наприклад, капусти, картоплі).
Склад попелу залежить від матеріалу, що спалюється. Попіл березових дров багатий калієм і фосфором (14 і 7%, відповідно), кальцієм (понад 30%). Цінний попіл дає бадилля картоплі, що містить понад 20% калію, до 8% фосфору і близько 32% вапна. Калієм і кальцієм дуже багатий попіл із соломи гречки і соняшника. Найменш цінним є попіл з торфу і кам’яного вугілля.
Підвищений вміст кальцію в попелі обумовлює його здатність до розкислення ґрунту. Найбільшу кількість сполук кальцію містить попіл деревних листяних і хвойних порід. Однак не слід зневажати й спалюванням бур’янів, різнотрав’я - у такому попелі більше калію.
При внесенні попелу відбувається розкислення ґрунту, а одночасно - придушення патогенної мікрофлори, що віддає перевагу кислому середовищу для розвитку. Його також не полюбляють деякі шкідники, що можна успішно використовувати для безпечної боротьби з ними.
Внесення попелу є дуже бажаним під ті культури, які віддають перевагу ґрунту від слабокислого до лужного. З квіткових культур це календула, левкой, братки, гіпсофіла, красоля, петунія, запашний тютюн, тюльпани, лілії, гіацинти, хризантеми, айстри, дзвіночки, маргаритки, клематиси, троянди, шавлія, котовник, дельфініум, барбариси, півонії. З овочевих культур із вдячністю віднесуться на внесення попелу капустяні, томати, картопля, огірки, коренеплоди. При пересадженнях кімнатних рослин корисно додати 2 столові ложки попелу на 1 кг ґрунту для улюблених гераней, фуксій, цикламенів.
Зазвичай попіл вносять у сухому вигляді при підготовці ґрунту до посадки рослин. Норми внесення залежать від кислотності і якості ґрунту та потреб вирощуваних культур. Зберігають попіл в сухому місці, тому що при намоканні він втрачає один з найкоштовніших компонентів - калій. Попіл гарної якості може служити заміною калійним добривам. Однак і намоклий попіл зберігає масу цінних речовин, його використовують при компостуванні або для внесення в рідкому вигляді. Можна додавати настій попелу в розчини мінеральних добрив для підживлень, але не можна сполучати його з розчинами органічних добрив.

НАСТІЙ ДЕРЕВНОГО ПОПЕЛУ
Для внесення в рідкому вигляді готують настій попелу, для чого його «заварюють» окропом. При цьому відбувається вилучення розчинних речовин, які стають більш доступними для засвоєння рослинами. Столову ложку «з гіркою» заливають літром окропу і настоюють тиждень, періодично помішуючи. Після цього розчин можна використовувати як для підживлення квітників і грядок, так і розсади названих культур.
Для розсади можна використовувати чистий настій попелу або в суміші з розчинами мінеральних добрив кожні 2 тижні.

ПОПІЛ В БОРОТЬБІ ЗІ ШКІДНИКАМИ І ХВОРОБАМИ
Попіл може служити підмогою в боротьбі з деякими настирливими шкідниками.
Проти попелиці й гусениць на капусті. Настій готують напередодні обробки, для чого 1 склянку попелу заливають 10 л холодної води, перемішують і залишають до ранку. Вранці знову перемішують і проціджують. Обприскують рослини до початку льоту метеликів (о 5-6 годині ранку), захоплюючи нижню частину листя. Обробки повторюють щодня.
Проти попелиці роблять відвар: 300 г попелу просівають, заливають водою й кип’ятять 20 хвилин. Дають відстоятися, відціджують, доводять до 10 л і використовують для обробок.
Проти борошнистої роси аґрусу. Для першого обприскування відро попелу кип’ятять у трьох відрах води протягом години, охолоджують, проціджують і потім використовують.
Для другого обприскування на 0,5 відра попелу беруть 2 відра води й кип’ятять 1 годину. Застосовують цей розчин після утворення зав’язей.
Проти личинок колорадського жука. Опудрювання личинок колорадського жука сухим попелом приводить до їхньої загибелі протягом 2-х діб.
Проти хрестоцвітних блішок. Ранкове обпилювання деревним попелом сходів капустяних культур з використанням сита відлякує шкідників.
Проти слимаків. Доступ слимаків до рослин обмежують будь-які речовини, що подразнюють підошву молюска. У цьому плані метальдегід здатний замінити попіл - ним посипають землю концентричними колами навколо рослин (однак цей метод неприйнятний для кислотолюбних рослин). Недолік цього методу полягає в тому, що, намокаючи під дощем, попіл перестає діяти, тому потрібно або відновлювати його з настанням сухої погоди, або чергувати з червоним меленим перцем, а ще краще - паралельно ставити пастки для слимаків з дощок, під які підкладають мокрі ганчірки. Щодня пастки перевіряють і збирають слимаків.