Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Портулаку позбутися непросто


08.08.2013

Будь ласка, підкажіть, як позбутися злісного «монстра» — портулаку. Допоможіть порадою, сама не можу з ним упоратися. Можливо, існує якийсь гербіцид проти нього?
Катерина АРТЕМЕНКО.с. Матюші Київської обл.


ПОШИРЕНИЙ бур’ян портулак городній названий так не тому, що його вирощують на городі. Хоча деякі люди спеціально його розводять і використовують в їжу у свіжому, відварному, тушкованому і маринованому вигляді. Але якщо цей «монстр», як його назвала наша читачка, завівся на городі, позбутися його дуже складно. Рослина надзвичайно живуча, до ґрунту невибаглива і нерідко виростає навіть на піщанистих і піщано-галькових наносах. Численне виполювання допомагає мало, позаяк що частіше рослину зрізують, то ще більше вона розростається. Залишена на поверхні землі, рослина довго лишається зеленою, а якщо корені присипані землею, то за вологої погоди знову швидко вкорінюється. Вирвати її із коренем можна, тільки якщо ґрунт вологий. І якщо це робити постійно до утворення насіння, портулак можна вивести без застосування гербіцидів. Його відразу ж потрібно видалити з ділянки, позаяк наступного дня рослини можуть висипати все своє насіння на грядку. На одній рослині насінин близько 1 млн., і вони зберігають схожість до 30 років.
У боротьбі з портулаком необхідно дотримуватися сівозміни, проводити глибоке перекопування або культивацію ґрунту, позаяк проростає насіння або на поверхні ґрунту, або із глибини не більше 1,5 см. Можна засипати ділянку шаром мульчі 3-4 см. Для цього використовують сіно, солому або ж будь-який інший органічний матеріал, можна навіть свіжоскошену траву. «Живу» мульчу утворюють красоля, календула, чорнобривці. Якщо мульчування проводити регулярно, родючість шару із часом значно збільшиться. При цьому вам не потрібні будуть часті прополювання, заощадите і на поливі.
Якщо ж ніякі способи не допомагають, то обприскування гербіцидами — єдиний вихід у боротьбі з бур’яном. Робити це треба восени після збирання врожаю. Та для таких живучих бур’янів, як портулак, брати треба раундап у суміші із будь-яким гербіцидом проти дводольних бур’янів — лазуритом, октигеном, піраміном. У баку обприскувача спочатку розчиняють лазурит, затим раундап. При цьому треба пам’ятати: якщо впродовж 10 годин після обробки гербіцидом пройшов дощ, ефект буде невеликим. Не можна також після цього впродовж 3-4 днів провадити полоття. Дія гербіцидів проявляється не зразу, а через 3-5 днів. Рослини гинуть за 1-2 тижні.
При роботі із цими препаратами потрібно дотримуватися елементарних правил техніки безпеки: використовувати гумові рукавички, уникати потрапляння розчину на культурні рослини, а також на відкриті ділянки шкіри і слизову оболонку, не допускати дітей і тварин на оброблені ділянки впродовж кількох днів.

Олександр НОВИК, фахівець із захисту рослин.