Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Порядок ведення реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів


25.04.2022

У прес-центрі інформагенції «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Міноборони затвердило новий Порядок ведення реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів».
Міністерство оборони України затвердило «Порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів». Відповідний наказ № 94, зареєстрований у Мін’юсті 1 квітня 2022 року, набрав чинності з сьогоднішнього дня, 25 квітня. Документ встановлює процедури, за якими будуть збирати, зберігати, обробляти та використовувати відомості такого реєстру. Відтепер він вестиметься у цифровому форматі, але ліквідацію паперового документообігу наказом не передбачено.
«Згідно із законодавством, – розповіла адвокат Майа Сергєєва, – веденням реєстру військовозобов’язаних займаються районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. У їхніх штатах з цією метою передбачено посаду оператора. Дані реєстру використовуватимуть для реалізації завдань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Це і ведення військового обліку громадян України, забезпечення комплектування ЗСУ, інших військових формувань особовим складом у мирний час та в особливий період. До таких завдань відноситься й інформаційне забезпечення громадян України відомостями про виконання військового обов’язку, у тому числі звільнених з військової служби, які мають право на пенсію та членів сімей загиблих військовослужбовців». Запис у реєстрі буде створюватися шляхом заповнення електронних форм облікових карток призовників, військовозобов’язаних та резервістів або шляхом актуалізації відомостей в електронному або ручному режимі. При внесенні людини в цю електронну базу створюється унікальний запис, який ніколи не повторюватиметься в іншої людини.
«Такий код запису друкуватимуть у всіх військово-облікових документах, повістках, розпорядженнях про повідомлення про виклик у військкомат. Наприклад, вже зараз у військових квитках резервістів, віднесених до військового оперативного резерву першої черги, можна побачити відмітку про їхню реєстрацію в реєстрі», – каже Майя Сергеєва.
Порядок №94, який набрав чинності, не скасовує паперового документообігу, але фіксує створення цифрового. На нього в майбутньому  і планується перейти. Адвокат також додала, що незабаром відпрацюють і технічні рішення, які дають змогу громадянам отримувати інформацію з реєстру за допомогою додатку «Дія». Слід зазначити, що це важливо, оскільки військово-обліковий документ необхідний під час працевлаштування (ст. 24 КЗпП).
«Найближчим часом стане доступною можливість отримання всіх даних про себе в електронному вигляді. Така можливість передбачена новим Порядком № 94. Зокрема, йдеться про отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомостей про себе. Всю цю інформацію, згідно з новим Порядком, можна отримати після особистого звернення та письмового запиту до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.У ньому необхідно буде вказати прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання (місце перебування) та реквізити документа, що засвідчує особу, яка подає запит», – зазначила Майя Сергєєва.
Наповнюватиметься реєстр на підставі відомостей, які надасть органу його ведення особисто призовник, військовозобов’язаний та резервіст. Також до нього можуть бути внесені дані, надані органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, навчальними закладами, районними (міськими) військкоматами (ТЦК та СП), військовими частинами.
«Громадяни України, які підлягають внесенню до реєстру, повинні подавати до районних (міських) військкомати достовірну інформацію щодо своїх персональних та службових даних (за порушення – кримінальна відповідальність). Це стосується обов’язку у семиденний термін повідомити про зміни сімейного стану, стан здоров’я, адресу місця проживання (перебування), освіту, місце роботи, посади», – пояснила Майя Сергєєва.