Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Посадіть суницю


11.04.2013

Якщо ви вирішили цієї весни посадити суницю, то вже перший урожай зможете зібрати влітку. А наступного року - ви матимете повноцінний ягідник. Але пам’ятайте, що цю культуру не рекомендується вирощувати на одному місці більше трьох-чотирьох років.
Ділянка, де висаджується суниця, має бути рівною, не затіненою. Якщо вона знаходиться на схилі, ухил не повинен перевищувати 1-20. Від холодних північних вітрів ділянка має бути захищена хоча б чагарниками. Але в низині полуницю теж садити не слід, вона не любить, коли повітря застоюється. І не висаджуйте її, якщо на цій ділянці минулого року вирощувалися гарбузові й пасльонові культури.
Розсаду можна купити вже добре розвинену, щоб на рослині було не менш як три справжніх листочки на коротких черешках, з густим, завдовжки 6-7 см, пучком коріння.
Лунки робіть під шнур, ширина міжрядь - 50-60 см, між рослинами в ряду - 15-25 см. Глибина лунок має бути така, щоб коріння рослини могло розміститися вільно і повністю.
Але спочатку змішайте перегній з суперфосфатом та попелом (деревним) і заповніть цією сумішшю лунки. На відро перегною - 30 г суперфосфату і півсклянки попелу.
Перед висадкою розсади лунки добре полийте, а коріння кожного кущика вмочіть у глиняну суміш. Для цього глину і воду розмішайте до консистенції рідкої сметани.
При посадці не забувайте, що центральна стеблинка кожного суничного кущика закінчується брунькою, її ще називають «сердечком». Стежте, щоб не засипати цю бруньку землею, бо вона загниє, а кущик загине. Після посадки кущики полийте, знову ж таки, оберігаючи «сердечко» від води. Поливати - обов’язково, навіть після або під час дощу. А взагалі суницю (як йінші плодові культури) краще садити в похмуру погоду. Після поливу ґрунт треба замульчувати хоча б просто землею, але краще - перегноєм, торфом, компостом. Підживіть молоді рослини вже тижнів за два. Адже у них швидко ростимуть листя і коріння. 15 г суперфосфату розведіть у 5 л води, додайте дві повні ложки деревного попелу, дайте трохи настоятися. Під кожну рослину додайте 1 л цього розчину.