Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Повторення 2005-го року не буде?


20.03.2014

Нова обласна влада робить свої перші кроки у Дніпропетровщині. Увага до них після подій на Майдані особливо значна, адже ціна довгоочікуваних змін неймовірна – героїчна загибель Небесної Сотні, тисячі покалічених… Заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов минулого тижня провів три кущові зустрічі з представниками влади, політичних сил, громадськості та бізнесу усіх 22 районів краю. На них він озвучив наміри щодо призначень голів районних державних адміністрацій:

- МИ ХОЧЕМО, щоб Дніпропетровщина прозоро змінила владу. Ніяких кулуарних таємних рішень щодо кадрів не буде, повторення ситуації 2005-го року, коли на посадах очільників районів залишилися їхні перші заступники, теж не буде. Ми пропонуємо демократичним політичним силам районів разом з громадськими організаціями та активістами створити координаційні ради і висунути кандидатами на посади голів адміністрацій патріотів, професіоналів, людей, які бачать перспективи розвитку своїх районів. Якщо буде одна узгоджена кандидатура, її одразу затвердимо. В разі висунення двох і більше претендентів, буде відпрацьований механізм громадського голосування, щоб максимально врахувати бажання місцевих жителів. Головою району має бути людина вольова, яка може об’єднати людей на відбиття військової агресії Росії, на недопущення проявів сепаратизму. Дніпропетровщина має бути єдиною у цей нелегкий час.
Вже наприкінці цього тижня райони області отримають своїх керманичів, пообіцяв Борис Філатов. Він закликав ще діючих голів адміністрацій дотримуватися нових принципів роботи – викорінити корупцію:
- Наполегливо прошу припинити будь-які прояви корупційної діяльності. Люди скаржаться ще й досі. Складається враження – дехто не зрозумів, що країна стала іншою.
А перші кадрові рішення у Дніпропетровській ОДА вже відбулися. За виявлені закупки медичного обладнання, яке не працює, штучне завищення цін на тендерах очільниця обласної медицини Валентина Гінзбург позбулася посади. Не вдалося «досидіти» до нових призначень і голові Криничанської РДА Юрію Ковалю та П’ятихатської Володимиру Чепуркові, звільнених на вимогу місцевих євромайданівців за зловживання у земельних питаннях, примус бюджетників до поїздок на Антимайдан тощо. А голова Васильківської РДА Тетяна Мозгова знайшла порозуміння з усіма демократичними силами краю, заручилася їхньою підтримкою і буде працювати й далі. Присутній на нараді колишній сільський голова Березнуватівки Солонянського району Валерій Місків, який у суді доводить незаконність свого минулорічного звільнення з посади, бачить і негативний розвиток подій:
- Я з села, де жив Сергій Нігоян. Він був доброю людиною, завжди вітався з усіма, допомагав стареньким. Коли Сергій загинув, на похорон зійшлося і приїхало близько тисячі людей… Та з Солоного не було нікого - ні з райради, ні з адміністрації, не було й сільських голів з сусідніх сіл. Ніхто з них не висловив співчуття, не виступив публічно проти вбивства людей президентом. Вони мовчали й тоді, коли кров у Києві вже текла рікою… А тепер, дивлюся, розвертаються на 180 градусів, дають задній хід і намагаються йти в ногу з новою владою. Щойно взяли у Філатова папери для створення координаційної ради… Бачу в цьому найбільшу загрозу для нової України, бо старі кадри робитимуть те, що завжди. Село наше до цих пір гуде – Нігоян помер, а в Солонянщині жодних змін немає… Сьогодні потрібен такий закон про люстрацію, щоб усі, хто організовував фальсифікацію виборів, силою, мов тих овець, заганяв людей на Антимайдани, підтримував злочинний режим, 5 років, а краще десять, не мали права займати посади у владі. Інакше «вчорашні» творитимуть те, що й раніше.
А як насправді буде зі змінами на місцях, чи не пнутимуться «вчорашні» і в інших краях на звичні їм «вічні» кріселечки, покаже час. Добру надію на позитивні зміни вселяє і те, що у Дніпропетровщині вже діє Люстраційний комітет. Його голова, фермер і громадський діяч Віктор Гнойовий повідомив «Сільським новинам» наступне:
- Свою діяльність наш комітет, до якого увійшли сім чоловік, узгоджує з Люстраційним комітетом України та Народними радами Майданів у районах Дніпропетровщини. Діємо у Дніпропетровську в офісі УНП за адресою вул Плеханова, 20, починаємо з дотримання законів і Конституції України. Сьогодні капіталізація виробництва, сільськогосподарського і промислового, настільки велика, що важко назвати підприємство, яке ще перебуває у державній власності. Тому для управління економікою великі державні надбудови не потрібні. Будемо ретельно перевіряти усі кадрові призначення у Дніпропетровщині, це повинні бути патріоти України, які не мають корупційного минулого і співпраці зі злочинним регіональним режимом. І не треба плакати, що в нас немає професіоналів! А в Грузії як? Одразу замінили 90 відсотків правоохоронців і отримали прекрасний результат, там всі забули, що таке хабар. Нам потрібні подібні зміни. Інакше буде, як у 2005-му – не посадили, пожаліли фальсифікаторів виборів, не звільнили - залишили при владі «професіоналів», то й отримали «на виході» злодюг і вбивць…
Так, непокаране зло, за висловом Ліни Костенко, регенерує себе. І саме 2005-й рік підтвердив пізніше ці слова. Тож повторювати його ще раз немає ніякого сенсу. З добрих починань нової влади та Люстраційного комітету прозоро, за участі місцевих політсил і громадських організацій обрати патріотичну владу Дніпропетровщини випливає думка, що для найоптимальнішого варіанту голову адміністрації району (а також прокурора, начальника міліції, суддів) найкраще було б і обирати усім районом. На прозорих, чесних виборах, щоб вони були підзвітні насамперед громаді. А ще й пора перепорила для створення єдиного виборного районного органу влади, і обласного також, змінивши відповідним чином закон про місцеве самоврядування. Добре було б, якби це сталося ще до наступних місцевих виборів. Тоді й обласній владі легше буде проводити діалог з громадами.

Григорій МИКОЛАЙЧУК.