Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Повторні посіви овочів


19.06.2014

РЕДИСКА
Найулюбленіша культура початку літа. А все тому, що оптимальна температура для її вирощування 15-18°С. Це дозволяє отримати ранній урожай. Але абсолютно не дає вирощувати її влітку. До того ж редиска - рослина короткого дня. Тобто формує коренеплід тільки навесні й восени, а влітку йде у стрілку.
Щоб повторно виростити редиску, необхідно зробити дві речі: спочатку підібрати сорти, здатні рости у спеку і не залежно від довжини дня (Фараон F1, Рондеел, Невадар, Саммеред, Рудольф, Фаммокс, Сора); обладнати грядку дощувалками, щоб поливати дрібнокрапельним шляхом. Так зіб’ємо температуру, і редиска буде без порожнин, захистити від хрестоцвітної блішки, якої влітку повнісінько і вона за два-три дні може знищити сходи. Для цього відразу сходи обприскуємо «Актарою» або «Конфідором». Потім обприскувати буде вже не можна - збирання врожаю через 30 днів! Далі відлякувати її можна тільки попелом. Хоча «Актара» діє 14 днів, за цей час рослини огрубіють. У крайньому випадку, є біопрепарат «Фітоверм». Його можна застосовувати хоч за три-чотири дні до збирання.

КАРТОПЛЯ
З картоплею простіше. Їй, навпаки, краще при літніх посадках. Єдина проблема - розбудити бульби. Для цього змішують сечовину з бурштиновою кислотою і таким розчином обприскують бульби. Або використовують готові стимулятори - типу «Епіна», «Сільця», «Стимовіт».
Причина менш щедрих урожаїв при літній посадці, чим при весняній - дефіцит вологи. Зимовий запас вже закінчився, а значить, потрібно поливати частіше. Допоможе дощування, для чого розпилювачі рівномірно встановлюють на ділянці. Поливають доти, поки ґрунт не промокне на 50 см (перевіряють лопатою або буром, а можна метровими арматурами: пройшла на півметра - значить ґрунт промочили).
І ще один момент - колорадський жук. На молоді посадки він злетиться з усієї округи. Однією-двома обробками не обійтися, знадобиться три-чотири - залежно від препарату, що обрали. «Конфідором», «Алатаром» - частіше. «Апачі», «Актарою» і «Моспіланом» можна обприскувати рідше. Обов’язково додаємо при обробках препарат від фітофтори - для цих цілей найкращі «Ридоміл», «Акробат», «Ордан».
І не забувайте: картопля - культура пухких ґрунтів. Чим частіші поливи - тим частіше розпушування.

ОГІРКИ
Безпроблемний овоч, росте у спеку відмінно. Єдине, що потрібно - полив. Влітку поливають два-три рази на тиждень, але невеликими нормами. Сіють кожні два тижні, щоб підстрахуватися від хвороб і бути завжди із зеленцями незалежно від погоди.
Щоб рідше поливати і зібрати гарний урожай, найкраще замульчувати ґрунт перегноєм або сипцем. Взагалі ж, без внесення органіки у будь-якому вигляді (сіно, солома, компост, гній, тирса і т.д.) багаті урожаї огірків отримати дуже складно.