Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Позбуваємося печії


04.11.2010

Печія найчастіше спостерігається у хворих, які страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічний холецистит, жовчнокам’яну хворобу і грижу стравохідного отвору діафрагми. Справа в тому, що між шлунком і стравоходом розташований сфінктер - м’язове кільце, що відкривається, лише коли їжа проходить із стравоходу в шлунок. Весь інший час сфінктер щільно стиснутий. Але це в нормі. У деяких хворих сфінктер постійно відкритий, і шлунковий вміст періодично закидається вгору. Соляна кислота і жовч опиняються в стравоході і подразнюють його слизову оболонку, викликаючи печію.
На жаль, з “несправним” сфінктером нічого поробити не можна. Ліквідувати причину печії практично неможливо. Але, щоб неприємні відчуття з’являлися рідше, доводиться дотримуватися деяких правил.
Наприклад, не лягати і не нахилятися протягом 1-2 годин після їжі, а весь час зберігати вертикальне положення. Інакше жовч і кислота з шлунку відразу потечуть в стравохід. Рекомендують виключити смажену, консервовану, солону або жирну рибу.

Хліб
Виключити з раціону свіжий хліб. Краще вживати злегка засохлий вчорашній, а також сухарі, бісквіти та печиво. Житній хліб, здоба та вироби з листкового тіста протипоказані.
М’ясо і птиця
Нежирні сорти: яловичина, телятина, кури. Їх відварюють або готують на пару у вигляді котлет, суфле, пюре, зраз або биточків. Краще забути про качок, гусей, свинину.
Овочі
Вживайте кабачки, моркву, цвітну капусту, картоплю. Ці овочі відварюють або готують на пару. Зумовлюють печію огірки, білокачанна капуста, редька, ріпа, бруква, гриби, квашені та мариновані овочі.
Молоко та молочні продукти
Часте їх вживання чудово допомагає від печії. Виняток становлять лише гострі сорти сиру і молочні продукти з високою кислотністю (наприклад, кефір).
Фрукти і ягоди
Протипоказані кислі види і сорти. Для солодких ягід головна вимога - стиглість.
Напої
Чай (але не дуже міцний), сирі овочеві соки (буряковий і морквяний). Протипоказані всі газовані напої, квас, кава.
Соуси
Значна їх частина (грибні, м’ясні, рибні, томатні) абсолютно неприйнятна. Нешкідливі лише молочні соуси з додаванням сметани і нежирного вершкового масла.
Загальні поради
Оптимальна кількість прийомів їжі - шість разів на добу. Кожного разу краще всього з’їдати мінімум їжі. Температура страв особливої ролі не грає, а солі краще вживати якомога менше.