Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Примусова русифікація


25.04.2022

В окупованому Криму «влада» має намір створити так звані табори перекваліфікації для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей з метою переведення їх на «російські стандарти навчання». Про це повідомляє у Telegram Центр протидії дезінформації, передає Укрінформ.
«Самопроголошений голова Криму Аксьонов повідомив
про створення літніх «таборів перекваліфікації» для вчителів
з Херсонської, Харківської та Запорізької областей на території півострова. Робитимуть це для того, щоб перевести їх на «російські стандарти освіти», – йдеться в повідомленні. Зазначається, що так звані «російські стандарти освіти» будуть застосовані і щодо викрадених з окупованих територій українських дітей.
Їх хочуть примушувати вивчати російську мову, оскільки, на думку окупантів, діти з України недостатньо володіють «язиком», зазначають у Центрі протидії дезінформації.
«Викрадення росією українців є порушенням норм міжнародного права», – заявили в організації.
Кримськотатарський ресурсний центр у Facebook опублікував відео, в якому так званий «глава» Криму розповідає, що нібито до літа буде сформовано програми переходу українських вчителів на так звані «російські стандарти освіти».
Як повідомлялось, за інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, у тимчасово окупованих районах півдня України рашистські загарбники насаджують вивчення російської мови в закладах освіти. У Бердянську Запорізької області значна частина директорів шкіл та керівники відділу освіти написали заяву про звільнення з посад. Вони не хочуть працювати під проводом окупантів.