Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Природна аптечка для саду і городу


05.06.2021

ГОСПОДАРСЬКЕ МИЛО
Розчин застосовують проти попелиць на овочевих культурах (200-300 г на 10 л теплої води).
ЙОД
Розчин йоду (5-10 крапель на 10 л води) сприяє кращому росту полуниці й захищає її від хвороб. Обприскують рослини раз у сезон до цвітіння.
ЗЕЛЕНКА
Якщо під час перевезення ушкодилася шкірка гарбуза, обробіть «рани» зеленкою - тоді плоди можна буде довго зберігати. Те ж саме роблять з бульбами жоржин після зачищення ушкоджених гниллю ділянок під час зберігання.
МАРГАНЦІВКА
Допоможе в боротьбі з сірою гниллю суниці (2 ч. л. на 10 л води), борошнистою росою на ягідних кущах (темно-рожевий розчин), дротянкою (пролити перед посадкою рослин ґрунт розчином - 2 г на 10 л води). При підготовці картоплі на насіння в міцному розчині миють тільки-но викопані бульби.
КРЕЙДА
Розчин крейди (ст. ложка на відро води) застосовують для попередження обпадання зав’язей у вишні й сливи, що ростуть на кислих ґрунтах. Через недолік вапна у рослин не формується кісточка, тому зав’язь і обпадає. Два-три рази з інтервалом 10-12 днів потрібно рясно поливати розчином ґрунт під деревами.
ПОРОШОК ГІРЧИЦІ
Обпилений порошком ґрунт стане перешкодою для слимаків. У першій половині літа настоєм обприскують ягідні кущі проти аґрусової вогнівки і пилильщиків (100 г на 10 л води, настоювати 2 дні, процідити, розбавити навпіл водою й додати 40 г мила на кожні 10 л). 
Такий же настій захистить плодові дерева від гусениць яблуневої плодожерки і листогризучих гусениць (обробити дерева через 15-20 днів після цвітіння), допоможе капусті і коренеплодам позбутися попелиць, клопів, трипсів.
СІЛЬ
Розчин повареної солі захистить полуничні ділянки від мурах. 
Висипана на свіжий пень і корінь пачка солі заглушить ріст тільки-но зрубаного дерева і куща.
КЕФІР
Убереже чорну смородину від борошнистої роси. Кущі зв’язують і обробляють сумішшю кефіру й води (1:1).
ЯЄЧНА ШКАРАЛУПА
Захистить овочеві культури від палі. Шкаралупу вносять у ґрунт у вигляді розтертого порошку, змішаного з рослинною олією, перед посівом.
ЯБЛУЧНИЙ ОЦЕТ
Попелиця його просто не виносить. Крім того, оцет гарний і проти грибних хвороб. Розчиніть ст. ложку у  літрі води й обприскуйте  рослини (у похмуру погоду).
СОНЯШНИКОВА ОЛІЯ
Розведена у воді, вона захистить полуницю від мурах. Для обприскування листя, ураженого грибком, візьміть столову ложку олії на 3 л води.
ЦИБУЛЬНА ЛУШПАЙКА
Розкидана на ділянках садової суниці цибульна лушпайка не допустить до рослин кліщів. Відваром цибульної лушпайки можна обприскати посіви моркви, щоб віджахнути морквяну муху. Для обробки моркви перед зберіганням гарним є настій (50-100 г лушпайки на  л води, настоювати 3-5 днів). Коренеплоди опускають у нього на 10 хвилин і, не просушуючи, закладають у сховище.