Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Прийшов липень до хати - нема коли спочивати


30.06.2011

У липні, який у народі називають верхівкою літа, досягають піку роботи на селі. На полях уже дозріли ярі культури, у розпалі збирання озимих. У городників і садівників, окрім догляду за рослинами, також додається турбот по збиранню врожаю.
Наливаються ранні яблука, груші, сливи, абрикоси, дозрівають смородина, агрус, малина. За спекотної погоди їх треба обов’ язково поливати. Збираючи ягоди, зверніть увагу на стан рослин. При появі личинок пильщиків, вогнівок кущі треба обприскати настоєм попелу. Пошкоджені плоди підлягають знищенню, засохлі гілки потрібно видалити й спалити. Після збирання врожаю малини грунт перекопують вилами, аби зруйнувати гнізда личинок малинного жука.
Падалицю з яблунь і слив треба збирати регулярно - в ній знаходяться личинки плодожерок. Ловильні пояси на штамбах дерев допоможуть відловити личинок, які намагаються проникнути в грунт для заляльковування. Стежте за наливом плодів на деревах, вчасно поставте підпорки під гілки, щоб запобігти розломам.
У середині літа, коли розпочинається другий період руху соків, можна проводити щеплення плодових дерев, а також масову окуліровку - щеплення сіянців бруньками сортових рослин для отримання саджанців плодових культур.
На присадибних і дачних ділянках триває догляд за овочевими культурами: розпушують міжряддя, підгортають, підживлюють, полива­ють рослини, ведуть боротьбу з бур’янами, шкідниками і хворобами.
На початку місяця проводять остаточне проріджування коренеплодів: моркви і петрушки - до 4 см, буряків - до 10-12 см, редьки - до 8-10 см.
Не забудьте залишити по кілька рослин салату, крес-салату, листкової гірчиці, коріандру, дайкона, редиски, кропу, петрушки, селери та інших, а коли вони дозріють, зберіть з них насіння і покладіть на зберігання.
У липні рослини часто потерпають від недостатності вологи. За спекотної погоди овочеві культури поливають через два-три дні. Зазвичай роблять це ввечері. При похолоданні - вранці або в обідню пору. Для поливу використовують тільки прогріту на сонці воду. Политі місця злегка присипають сухою землею.
Особливої уваги в цей час потребують огірки й помідори. Їх необхідно регулярно поливати й підживлювати. Після поливу помідори слід підгорнути, що сприятиме утворенню додаткових коренів.
Збирають огірки, кабачки, патисони, цибулю, ранню картоплю, пучкову продукцію коре­неплодів моркви і столових буряків під час проріджування, цвітну капусту, кольрабі, ранню білокачанну капусту.
Висаджують у ґрунт розсаду цвітної капусти другого строку посіву для осін­нього плодоношення. На вивільнених з-під ранньої картоплі, капусти та інших культур ділянках сіють редиску, цвітну капусту, кольрабі. Для прискорення появи сходів насіння овочевих культур перед висіванням прогрівають, намочують, пророщують.
При повторних посівах завжди дотримуються правил чергування культур. Так, після редиски не слід сіяти капустяні, редиску, а після гороху - квасолю і боби. Підбирають культури для повторних посівів з урахуванням відсутності в них і у попередника однакових хвороб і шкідників.
Часник збирають, коли починають засихати нижні листки і жовтіти верхівки пагонів. Запізнюватися зі збиранням не слід, інакше головки розпадуться на зубки і погано зберігатимуться.
У липні активно розвиваються шкідники і хвороби овочевих культур. Приблизно із середини місяця починається літ капустяної совки, другий літ капустяної білянки, цибулевого жука. Наприкінці липня - початку серпня, особливо за вологої погоди, картоплю і помідори сильно пошкоджують фітофтора, борошниста роса. Проти борошнистої роси і фітофтори рослини обприскують слабким розчином мідного купоросу або марганцівки (10-20 г на 10 л води).