Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про бджолині укуси


29.04.2014

Весна воістину райська пора, сади залиті біло-рожевим сяйвом духмяно-солодкого цвіту. Над квітками дружно загули бджілки-трудівниці, виконуючи свою одвічну і священну місію – медозбору і запилення. Але сьогодні мова піде не про цілющі властивості меду, а про ті небезпеки, які несуть бджолині укуси, оскільки відомі випадки, коли людина гинула від укусу однієї бджоли. Важкий шок зі смертельним наслідком може настати уже через 10-20 хвилин. Про першу допомогу при бджолиних укусах розповідає досвідчений лікар-ветеринар, завзятий пасічник і наш постійний автор Андрій Дрофа.

Я давно займаюсь бджільництвом і утримую своїх бджілок у бджолопавільйоні, в якому і підводжу їх протягом сезону до медоносів. Одного разу, вибираючи місце для кочівлі, я знайшов на межі сіл Прядивки і Новопідкряжа Царичанського району поля, засіяні соняшником. Тут же розташовувалась приватизована свиноферма. Я вирішив домовитись з фермером, що я підвезу своїх бджілок і поставлю бджолопавільйон на його території, щоб мені їх не охороняти. Але він категорично відмовився, і причина була в тому, що попереднього року на його території була розміщена одна невелика пасіка, і від бджолиних укусів загинула його корова. Він з досадою розповідав, що поки пасічник йому купляв корову, його сім’я певний час була без молока, а придбана корова була менш продуктивна від загиблої.
Тоді я подумав, що теж розміщував своїх бджілок у приватників, що мали у господарстві різних тварин, а одного разу навіть розмістив близько від дороги, якою водили корів в череду, і весь час, поки вони там знаходились, хвилювався, щоб нічого не трапилось.
Тоді і вирішив написати інструкцію про лікування при бджолиних укусах. Та час минав, і це питання якось само по собі трохи забулось.
Але в 2013 році в селі Гречине Петриківського району стався інший випадок. Пасічник привіз своїх бджілок і розташував їх в садибі одного з мешканців села, який у своєму господарстві утримував бичків, корову, свиней і різну птицю.
Господар вранці пішов на роботу, а десь біля обіду один з бичків відірвався з припону і чомусь почав перевертати вулики. Про це дружина повідомила свого чоловіка, і він відразу ж приїхав, став ставити вулики на своє місце, а бджілки безжалісно його жалити. У господаря не було алергії, і все минуло без тяжких наслідків. А я знову подумав, що настанова – інструкція при бджолиних укусах повинна бути у кожного пасічника. Тим паче, що в літературі є багато матеріалів про тяжкі наслідки численних та поодиноких бджолиних укусів, відомі випадки, коли людина гинула від укусів однієї бджоли. Важкий шок із смертельним наслідком може настати через 10-20 хвилин.
Реакція на укус може виникнути в будь-якої людини, й тяжкість стану залежить від числа укусів (дози отрути), однак існує й індивідуальна стійкість. Помічено, що жінки і діти більш чутливі до отрути, ніж чоловіки. Бджолярі, що давно працюють із бджолами, менше чутливі до укусів восени (cезонний імунітет).
За ступенем тяжкості алергійні реакції можуть бути різними:
Реакція першого ступеня – легка, характеризується інтенсивним свербінням шкіри, рясним (іноді зливним) пухирчатим висипом по всьому тілі, набряком обличчя, вушних раковин, іноді язика. Дуже небезпечний набряк гортані, це може стати причиною асфіксії. При цьому може спостерігатися легке запаморочення внаслідок зниження кров’яного тиску.
Реакція другого ступеня – середньої важкості, крім кропивниці й набряків, з’являються болі в животі, пронос, блювання, утруднене дихання, зниження артеріального тиску, різка слабкість, короткочасна втрата свідомості.
Реакція третього ступеня – тяжка (анафілактичний шок), розвивається негайно після укусу. Вона вирізняється бурхливим плином і важким клінічними проявами.Слідом за короткочасним пульсуючим головним болем (1-2 хв.) хворий непритомніє (1-2 години), іноді все це супроводжується мимовільним сечовипусканням і судомами.
Зовнішній вигляд такого хворого характерний: шкірні покрови бліді з синюшним відтінком, холодний липкий піт, пульс майже не відчутний, артеріальний тиск 80/40 мм ртутного стовпа. Реакції в місці укусу зазвичай не буває – вона не встигає розвинутися.
При алергійних реакціях на бджолині укуси насамперед варто вжити заходів, що перешкоджають надходженню отрути в тканини її поширення. Виявивши жало, обережно видалити його разом з отруйним мішечком, підчепивши нігтем (кінцем ножичка, шпилькою) знизу догори. Якщо дозволяє локалізація, накласти джгут. Місце вжалення промити водою й покласти холод. Відразу прийняти пігулку антигистамінного й гормонального препарату (супрастин, тавегіл, преднізолон). Подальша терапія залежно від симптомів: з появою кропивниці й набряків (легка реакція) треба приймати антигістамінні препарати по одній пігулці тричі на день, а також хлористий кальцій по одній столовій ложці тричі на день.
Якщо набряки збільшуються, можна прийняти ще одну пігулку гормонального або зробити ін’єкцію 1 мл дексазону внутрішньом’язово. При падінні артеріального тиску (запаморочення, слабкість, напівнепритомний стан) прийняти 20-25 крапель кордіаміну або зробити його ін’єкцію 1 мл. З появою задишки зі свистячим видихом прийняти таблетки ауфіліну і зробити ін’єкцію внутрішньом’язово тавегілу (2,0 мол.) і дексазону (1,0 мл.) – реакція середньої тяжкості. Допомога при важких алергійних реакціях 3 ступеня і анафілактичного шоку надається лікарями.
При алергічних реакціях на укуси не рекомендується використовувати прополіс – він підсилює алергічну реакцію. Спиртні напої гальмують токсичні реакції при укусах, але провокують і підсилюють алергічні реакції. Оскільки важко відрізнити токсичну реакцію від алергії, вживати спиртні напої всередину для надання невідкладної допомоги небезпечно. Хороший результат одержуємо, коли місце укусу обколоти 0,5 мл 0, 1%-го розчину адреналіну. Покласти хворого так, щоб запобігти западанню язика і аспірації блювотних мас. Якщо артеріальний тиск залишається низьким, необхідно повторно ввести адреналін. Необхідне введення антигістагістамінних препаратів – супрастину або, краще, димедролу внутрішньом’язово по 1-2 мл.
Для боротьби із судинним колапсом підшкірно ввести 2 г кордіаміну або 2 г 10%-го розчину кофеїну. Для швидкого погашення алергічної реакції при малій ефективності проведеного лікування необхідно внутрівенно струмінно ввести 0, 03 – 0, 06 г преднізолону або 0, 5 г гідрокортизону.
Укус в очне яблуко – найбільш небезпечний і може призвести до сліпоти. Жало як автономний діючий апарат з кожною секундою дедалі глибше входить у тканину очного яблука, і процес його видалення ускладнюється, оскільки в тканину входить усе більше кількість зазублин на стилетах. Бажано, щоб під час видалення жала травмований лежав на спині, а його голова була у зафіксованому стані. В око закапують 2-3 краплі анестезуючої речовини (декаін). Потерпілого просять утримувати погляд у такому напрямку, щоб легше було дістатися до жала через очну щілину. Акуратно захоплюють пінцетом жало нижче резервуара з отрутою, користуючись лупою, і витягують його рухом, який збігається з осьовим спрямуванням стилетів. Закапують око розчином димедролу, а зверху повік накладають тампон (вата-марля-вата) і закріплюють його лейкопластирем. Ін’єкцію роблять внутрішньосудинно або додають разову дозу преднізолону чи дексаметазону. Не зволікаючи, транспортують потерпілого до медустанови. Будьте обачні і не допускайте, щоб бджілки вас жалили.

Андрій ДРОФА, лікар ветеринарної медицини, пасічник.
с. Петриківка, Дніпропетровська обл.