Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про коноравірус


25.03.2020

Хто найбільші уразливий?
Важкі і критичні випадки інфекції значно серйозніші, ніж при грипі. Тому необхідно, щоб всі подбали про те, як COVID-19 вплине на їхніх близьких. 
Найбільш уразливі – вагітні, люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями та імунодефіцитом. Дослідження показують, що старший вік та супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції. 
Більшість оцінок періоду інкубації для COVID-19 коливаються від 1-14 днів, найчастіше інкубаційний період становить близько п’яти днів, - повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я.
Які симптоми COVID–19?
Найпоширеніші симптоми COVID-19 – лихоманка, втома і сухий кашель. 
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у деяких пацієнтів можуть виникати болі, закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми, як правило, легкі і починаються поступово. За даними ВООЗ, рентгенографія грудної клітини хворих показує інвазивне враження  обох легенів.
Інна Андрусович, лікар-інфекціоніст:
«Якщо людина залишається вдома і всі три дні збиває температуру, то на четвертий день, коли людина потрапляє в стаціонар, лікарі можуть тільки розвести руками, тому що дуже швидко розвивається гіпоксія».
 
Як захиститися від COVID-19?
На сьогодні не існує вакцини  і противірусних препаратів для профілактики або лікування COVID-2019. Лікарі тільки можуть зменшити симптоми і полегшити стан хворого. Але новий вірус не смертельний, каже інфекціоніст Костянтин Волошин.
 – Понад 99% хворих живі, є люди, які одужали. Так, хвороба протікає дуже важко, і ми стикаємося з цим вперше», – стверджує Костянтин Волошин.
Найефективніші способи захистити себе та інших від COVID-19 – це часто мити руки, прикривати рот під час кашлю ліктем або тканиною і підтримувати відстань не менше 1,5-2 метри від людей, які кашляють або чхають. А такж обробляти ручки дверей дезінфікуючими засобами.
 
Що робити?
Міністерство охорони здоров’я України рекомендує відразу звертатися до свого сімейного лікаря. 
Якщо буде підозра на коронавірус, лікар направить на проходження тесту.
– Базове правило попередження інфекції – уникати контакту з хворими, – каже Олег Назар, директор Київського центру клінічної імунології. – Вірус передається повітряно-крапельним шляхом і поширюється дуже швидко. Перше правило  – уникати контактів з хворим. Варто не запускати хворобу, а відразу телефонувати сімейному лікарю.