Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про ситуацію з пальним на Дніпропетровщині 


05.05.2022

Наразі дефіциту скрапленого газу на АЗС Дніпропетровщини немає, є дефіцит бензину та дизельного палива. Майже половина мереж АЗС області мають дизельне паливо та 95-й бензин. Пальне відпускають по талонам і за гроші, але по 10-20 літрів на споживача.
Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук повідомив: на жаль, в умовах повномасштабної війни цілком можливі проблеми з тим чи іншим постачанням або з тим чи іншим споживанням. Росія намагається знищити нашу державу і руйнує інфраструктуру країни. Саме ці руйнівні дії окупантів і є причиною того, що громадяни можуть відчувати певні складнощі.
«Від початку повномасштабної війни Україна має проблему з фізичним наповненням ринку пального. Фактично зараз залишився тільки один напрямок постачання з-за кордону – з Європейського Союзу. Нині логістика постачання перебудовується таким чином, щоб якнайбільше пального завозилось саме з ЄС. Це залежить не тільки від рішень держави, але й від рішень самих постачальників. Зараз налагоджується така логістична система, яка покриє весь дефіцит. Питання про граничні ціни на пальне переглядається так, щоб у трейдерів був комерційний інтерес щонайшвидше заповнити дефіцит пального на ринку», – повідомив Микола Лукашук.
Також очільник обласної ради зазначив: в умовах війни і скорочення економічної активності через руйнівні удари окупантів немає джерела, з якого можна було би дотувати знижену ціну на пальне.
«При цьому у держави є необхідність першочергово і в повному обсязі забезпечувати пальним Збройні Сили, рятувальні служби, медиків, поліцію та всіх, хто безпосередньо задіяний у захисті держави, у допомозі та порятунку людей. В таких умовах можливе неприємне для звичайних споживачів зростання ціни пального. Це неминуче явище, поки війна триває і поки Росія руйнує життя в нашій державі. Український уряд робить все необхідне, щоб пального вистачало для критичних галузей економіки, зокрема для аграрного сектору.
Звичайних споживачів пального для приватного автотранспорту просимо у воєнний час відповідально ставитись до споживання. Якщо можна обійтись без використання приватного автотранспорту і користуватись громадським транспортом, треба це зробити. Також утриматись від несуттєвих поїздок, якщо це можливо», – повідомив Микола Лукашук.
За словами голови обласної ради, протягом тижня-двох очікується налагодження більш-менш стабільного постачання за новою логістичною схемою. При цьому враховуючи той факт, що єдиним джерелом постачання буде Європейський Союз, споживачам треба бути готовими до того, що ціна на певні види пального буде на рівні із сусідніми країнами.