Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про спадщину


13.03.2019

Дуже часто після смерті близької людини родичі перебувають в такому стані, який не дозволяє їм виважено займатися майновими відносинами. 
Але їх не можна ігнорувати, тому що законодавець встановив чіткий часовий проміжок для прийняття спадщини. У цій статті хочу коротко розглянути основні норми, які допоможуть не розгубитися в стресовій ситуації та не втратити своє майно. 
Спадкування – це перехід прав та обов’язків від померлого (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Згідно з чинним законодавством спадкування може здійснюватися за заповітом або за законом. До складу спадщини входять як права, так і обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. 
Спадщина відкривається у день смерті особи або день, з якого вона оголошена померлою. Місце відкриття спадщини – останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна, а за його відсутності – рухомого майна.
Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від неї спадкоємцем за заповітом, це право отримують особи, коло яких визначено законом (спадкоємці за законом). 
Спадкоємець має право прийняти спадщину або не прийняти її. Для прийняття спадщини спадкоємець має протягом шести місяців від дня смерті спадкодавця особисто подати заяву про прийняття спадщини до будь-якого нотаріуса (приватного або державного) за місцем відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем, автоматично приймає спадщину, якщо впродовж шести місяців він не заявив про відмову від неї (місце проживання повинно бути підтверджено довідкою уповноваженого органу). 
Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, вклади у банківських установах, рухоме майно, що підлягає державній реєстрації, зобов’язаний звернутися до нотаріуса для видачі йому свідоцтва про право на спадщину на це майно. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців із часу відкриття спадщини. Строк видачі свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, не обмежений.
Також хочу наголосити, що кожна спадкова справа є індивідуальною. Для вивчення документів, усунення можливих помилок та перешкод іноді подрібно чимало часу. У зв’язку з чим я рекомендую незалежно від того, чи проживали ви разом із спадкодавцем, звертатися за консультацією  до нотаріуса до закінчення шести місяців від  дня відкриття спадщини. 
Валерія ВЕРХОВЕЦЬКА, 
приватний нотаріус 
Дніпровського районного 
нотаріального округу 
Дніпропетровської області.
Телефон для консультацій 
(067) 563-28-52.