Поточний № 8 (1435)

22.10.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Про зберігання дбайте завчасно!


26.09.2024

Щоб фрукти краще зберігалися, досвідчені садівники розпочинають турбуватися про зберігання яблук та груш уже з весни, а то й з осені попереднього року.
Обов’язково слідкуйте за тим, щоб дерева удобрювалися збалансованими нормами добрив. Вирощені в умовах надмірного внесення тільки азотних добрив плоди зберігаються дуже погано; у разі ж нестачі фосфору м’якуш яблук під час зберігання буріє.
Щоб дерева добре підготувалися до зими і в той же час не погіршилась якість плодів, внесіть на 1 кв.м по 60-70 г нітрофоски або по 40-55 г нітроамофоски.
Краще зберігаються плоди, вирощені в умовах доброї забезпеченості грунту кальцієм. У разі гострого дефіциту кальцію двічі – за 35 і 20 днів до збирання – обприскуйте дерева хлористим кальцієм (130 г на 10 л соди). Дерева із незабарвленими плодами можна обробити азотнокислим кальцієм (кальцієвою селітрою – 100 г на 10 л води). Обробку проводьте вранці або ввечері (5 літрів розчину на доросле дерево).
Погіршують лежкість плодів також поливи напередодні збирання. Тож вологозарядні поливи краще провести після збирання плодів зимових сортів.
На лежкість плодів впливають і строки їх збирання. Вона знижується як при завчасному їх збиранні, так і в разі запізнення. Плоди вважаються придатними для збирання, якщо вони набули характерного для сорту забарвлення і насіння в них побуріло.
Зірвані плоди не слід тримати на відкритому повітрі, а тим паче на сонці. Їх належить зразу ж охолодити в погребі, підвалі чи інших прохолодних приміщеннях. 
Зверніть увагу: яблука осінніх сортів обов’язково зберігайте окремо від зимових, бо зимові швидко достигнуть і погіршиться їх лежкість.