Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Продовжуємо готуватись до зими


31.10.2013

Чи встигли ви підготувати свій сад і город до приходу холодів? Якщо ні, то поспішіть, адже сама природа прийшла на допомогу нам і подарувала теплі дні.

ОБОВ’ЯЗКОВО огляньте дерева і кущі, видаліть хворі й засохлі гілки, очистіть штамби від кори, що лущиться, та лишайників, обв’яжіть стовбури молодих дерев ялиновим гіллям (голками вниз) від гризунів. До сильних морозів заготовте живці для весняного і зимового щеплення.
Якщо на вашій ділянці є старі, але ще здорові дерева, і вам не хочеться їх викорчовувати з якихось причин, то проведіть сильну, так звану охолоджуючу обрізку: укоротіть гілки не менш як на 2/3 їхньої довжини. Це призведе до утворення великої кількості сильних «вовчків». Частину з них потім потрібно буде вирізати, а решту пустити на відновлення крони. Обов’язкова умова цього прийому - зберегти необрізаною, протягом двох-трьох років, одну скелетну гілку, листя якої забезпечуватиме дерево живленням, поки не розвинеться нова крона з «вовчків».
А ось коли рослина має всі ознаки хвороби, то не варто сподіватись на її одужання зимою. Адже вона може заразити сусідні дерева й кущі. На місце, що звільнилося, і якщо його не затіняють інші дерева, посадіть нові. Але важливо пам’ятати про культурозміну сортів: після яблуні не можна саджати яблуню, грушу після груші, а сливу після сливи.
Ті дерева, що були посаджені восени, у перший рік на зиму підгорніть землею або торфом на висоту 30-40 см. Але в подальші роки підгортати їх на зиму не варто.
Огляньте також і смородину всіх видів, аґрус, жимолость, японську айву. Зріжте всі засохлі, тонкі, нульові (тобто із землі), старі, а також нахилені низько до землі гілки. Кущі зв’яжіть шпагатом або дротом, розсипте компост, перекопайте лопатою й підгорніть.
Полийте дерева та кущі, адже осінь - час посиленого росту й укріплення коріння. А достатній запас вологи в ґрунті ще й оберігатиме плодові культури від підмерзання в зимовий час.
Не забудьте подбати і про полуничні грядки. Коли настануть стійкі заморозки, а сніжного покрову ще не буде, замульчуйте їх торфом або компостом. Для снігозатримання зверху розкладіть ялинові чи соснові гілки, але при тривалому потеплінні з грядок доведеться все видалити, щоб уникнути випрівання суниці.
А на городі, до промерзання ґрунту посадіть редиску, буряк, моркву, кріп, петрушку, селеру, цибулю й часник. Навесні на грядках з’являться ранні сходи, а влітку матимете ранній урожай.