Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Провокаційний законопроект


12.07.2012

Таки сталося… Третього липня Верховна Рада, всупереч заяві її голови Володимира Литвина щодо зняття з розгляду законопроекту "Про засади державної мовної політики в Україні", несподівано… ухвалила його. Реакція на це зухвале політичне шахрайство народних слуг, очолюваних Адамом Мартинюком, була миттєвою - керівники парламенту Володимир Литвин та Микола Томенко заявили про свою відставку. А столиця України та її міста вибухнули численними мітингами протесту.

Навіть за кордоном посольство нашої держави у Вільнюсі пікетували шанувальники української мови з Прибалтики. У Києві біля Українського дому відбулися сутички противників антиукраїнського мовного закону з урядовими спецвійськами, триває голодування кількох депутатів. А в Черкасах «Беркут» силоміць розігнав мітинг українців і зніс наметове містечко…
У Дніпропетровську акціі протесту розпочалися другого липня, коли близько п’ятдесяти чоловік поблизу театру опери та балету застерегли владу від прийняття антидержавного закону. Третього липня біля Дніпропетровських облради та обладміністрації вже значно більше національно свідомих людей висловили свою незгоду з діями парламенту. Ось що про це «Сільським новинам» розповів голова Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів Віктор Таратушка:
- На мітингу були представники усіх опозиційних сил Дніпропетровщини. Люди вільно висловлювали свої думки, аргументовано довели провокаційну суть мовного законопроекту. На мітингу найбільше обурення викликало те, що мовний законопроект ухвалили навіть без обговорення. Надалі він може послужити ще й приводом для анексії України. Разом з цим безглуздям проводиться і провокативна опитувальна кампанія до осінніх парламентських виборів. У Могилеві Царичанського району до мене завітала жіночка з папірцем, - чи правильно, мовляв, що будуються дитячі майданчики? Правильно. Але за чиї кошти це робиться? Виключно за державні, тобто за наші з вами. Тож при чому тут кандидати до парламенту? На мітингу вперше після Помаранчевої революції ухвалили рішення - щодня о 18-ій годині збиратися на площі біля оперного театру на безстроковий мітинг протесту. Забирали заводи - ми мовчали, фабрики - мовчали… За мову стоятимемо до кінця.
Що ж, позиція українських ветеранів, як і інших верств населення, цілком адекватна тій загрозі, що насувається. А в резолюції мітингу протесту проти нищення української мови і держави висловлено рішучий протест проти антиукраїнського «мовного» закону Ківалова - Колесніченка. Мітингувальники вважають, що він може розколоти народ України.
Поза сумнівом, силове нав’язування законопроекту в такій делікатній сфері, як мовна, викликає справедливий осуд переважної більшості населення, в т. ч. й етнічних росіян. Дивує лише, що його творці абсолютно ігнорують право 78 відсотків українців, для яких українська мова є рідною за переписом 2001-го року, мати її єдиною державною мовою.

Григорій Давиденко.