Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пустирник


01.07.2016

СВОЮ назву пустирник одержав недаремно. Ця рослина сімейства губоцвітних зазвичай зростає на пустирях по сусідству із кропивою. Дивно, але факт: не всі знають про лікувальні властивості пустирника або ж не завжди в цій на вигляд непримітній траві можуть впізнати відомий цілющий засіб, тому іноді пустирник приймають за бур'ян і борються з ним як із травою, що заподіює шкоду, а не користь.

До речі, знайти серед інших трав пустирник людині непосвяченій не так вже і легко, оскільки існує кілька видів пустирника, кожний з яких має лікувальні властивості. У літературі зустрічаються згадування про пустирник сибірський, туркестанський, п’ятилопатевий, серцевий. Кожна з рослин цього сімейства може мати власне забарвлення. Що стосується квіток пустирника, то їх природа нагородила ніжним фіолетово-рожевим забарвленням.

У народі практично будь-який пустирник називають серцевою травою або сердечником завдяки його позитивному впливу на серце.

ЗАСТОСУВАННЯ

Це зараз ми використовуємо лікувальні властивості пустирника в основному для налагодження емоційного стану, а раніше народна медицина щосили практикувала лікування за допомогою пустирника від цілого ряду захворювань, серед яких недокрів'я, підвищення артеріального тиску, головні болі, безсоння, стани, пов'язані з настанням клімаксу, а також із запізненням або із хворобливістю менструацій, ним лікували деякі хвороби нирок, серця і ШКТ.

Тож пустирник мав широке застосування. Але сьогодні для лікування більшості перерахованих вище захворювань застосовують інші засоби, які вважаються більш ефективними. А лікувальні властивості пустирника використовують для лікування таких станів, як стенокардія, гіпертонія, кардіосклероз, пороки серця, неврози, безсоння, істерія, базедова хвороба. А ще вважається, що чай з пустирника здатний сповільнювати процеси старіння організму. У такий чай можна додавати квітки ромашки або меліси, а також ягоди глоду.

Втім, у деяких країнах і донині пустирник використовуються для лікування різних захворювань. Так, наприклад, в Індії пустирник використовується для лікування хвороб ШКТ і серця, а в Англії - для лікування невралгії та серцевої слабості.

ДЕ ВЗЯТИ?

Дефіциту пустирника в аптеках сьогодні немає. При бажанні можна знайти як пустирник у таблетках (чистий екстракт або з додаванням вітамінів), так і настоянку пустирника. Але з огляду на те, що пустирник у наших широтах - далеко не рідкість, можна самостійно приготувати настоянку пустирника, і навіть самостійно зібрати для неї сировину.

Збирати пустирник потрібно на самому початку цвітіння. Краще вибрати сонячні місця зростання, які знаходяться у чистому місці, на значній відстані від доріг. Зрізують верхню частину рослин, при цьому залишаючи деякі рослини недоторканими.

Потрібно розуміти, що настій і настоянка пустирника - це дві різні за концентрацією і способом приготування лікарські форми. Для готування настоянки пустирника використовують 70%-вий спирт, а настій готується з використанням гарячої кип'яченої води.

При цьому настоянку пустирника зазвичай приймають по 30-50 крапель 3 або 4 рази на день, а настій цієї трави дає лікувальний ефект при прийомі 2 рази на день за годину до їжі 1/3 склянки.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Взагалі вважається, що пустирник не здійснює будь-якого токсичного впливу на організм людини. Навіть вагітні можуть приймати пустирник після відповідної консультації з лікарем.Також існує думка щодо того, що під час уживання препаратів з пустирником необхідно уникати прямих сонячних променів, оскільки організм людини стає більш чутливим до сонця.