Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Пізнаємо історію


14.09.2017

Працівники районної дитячої бібліотеки взяли участь у лекторії, присвяченому 100-річчю української революції 1917-1921 років. Цікаву та змістовну доповідь підготував старший викладач Національної металургійної академії України Станіслав Дуб. 
Ми навіть не сподівалися, що така важка тема може бути подана так доступно та захоплююче. Велика цінність поданого матеріалу полягає в тому, що він ґрунтується не тільки на історії України, а й на історії Катеринославщини і безпосередньо Підгородного. Обрамленням заходу стали книжково-ілюстративна виставка «Українська історія: погляд через століття», організована РДБ, та стенд, який висвітлює події 20-х рр. минулого століття, представлений історико-краєзнавчим музеєм ім. О.С. Коваля. Присутні не тільки прослухали лекцію, а й поділилися спогадами своїх рідних про ті буремні роки. Зокрема, Галина Кузьменко розповіла про дитячі роки своєї мами. Виявляється, наші підгородняни у 1923 році переділили тодішню церкву на дві частини: московського патріархату та українського. Її дід на світле Христове Воскресіння взяв маленьку Настю (маму Галини Кузьменко) до церкви освятити паску, а бабуся вслід їм говорила: «Тільки ж ідіть у церкву московську». Дідусь же, будучи патріотом, пішов, звісно ж, в українську церкву. А вже потім - у московську, приказуючи маленькій Настуні, щоб не розповідала матері про це. Мала ж з дитячою безпосередністю за столом відразу й розповіла, що вони двічі святили паску...
Станіслав Дуб пообіцяв продовжити цикл лекцій. Тож будемо сподіватися на нові пізнавальні зустрічі, які розширюють наш світогляд та знайомлять з історією рідного краю.
Тетяна РУХЛІНСЬКА,
заступник директора РДБ 
по роботі з дітьми.
Дніпровський район,
Дніпропетровська область.