Поточний № 6 (1433)

08.09.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ранні курчата не гинуть


28.06.2024

Двадцять років вирощую курчат, тож маю певний досвід. За останні роки падіж курчат становить лише 3-5 відсотків.  До інкубації курей готую за місяць-два: зменшую кількість зернових і збільшую соковитих і вітамінних кормів. Даю моркву, топінамбур, буряки, петрушку, просмажені шкаралупи яєць, дрібну рибу. Для профілактики від глистів згодовую зелений часник: у березні вже з’являються сходи часнику і кури охоче його поїдають.
Яйця для інкубації відбираю за тиждень і перевіряю на саморобному овоскопі відсутність кров’яних тілець. Якщо яйця свіжі, то пуга не більше 1 см в діаметрі, чітко окреслена. Камеру інкубатора і лотки мию марганцівкою і обробляю Вірконом-С. Електроніка саморобного інкубатора чітко витримує заданий режим: перші два дні встановлюю температуру 39°С, далі – 37,7-38°С, вологість повітря підтримується лотками з водою, які ставлю біля електроламп. У другій десятиденці інкубації слідкую за температурою на поверхні яєць. Яйця від жирних курок швидше перегріваються, тому температуру в камері інкубатора необхідно знизити так, щоб на поверхні яєць вона не перевищувала 39°С. Температуру вимірюю медичним термометром, для чого кладу його на яйця і накриваю кінчик з ртуттю білим папером. Перед вилупленням збільшую вологість повітря, зрошуючи яйця теплою водою (37°С), і готую крапельничку чи маленьку пляшечку з піпеткою.Курча, яке вилупилось і обсохло, відразу ж напуваю (1-2 краплі) охолодженою до кімнатної температури кип’яченою водою. Носик крапельнички підношу до дзьобика і курча охоче п’є. Це роблю для того, щоб промити кишківник. Потім курча переношу до брудера, зробленого із картонного ящика без дна. За дно слугує лист дикту, оббитий з боків рейками, поставлений на два стільці. З одного боку дно з дикту вирізую і на місце отвору прикріплюю лист алюмінію, який знизу підігрівається електролампочкою потужністю 60 Вт. 
Температура повітря в брудері має бути 28-30°С. Усе дно застеляю м’якою тканиною з трикотажу чи байки. У картонному ящику вгорі вирізую вікно, яке вдень можна відчиняти, а на ніч – зачиняти.Від підстилки з соломи, тирси відмовилася, бо курчата з’їдають корм разом з підстилкою, відтак забивається горло і вони гинуть. Відмовилася і від обігріву електролампочкою всередині брудера, тому що курчата можуть загинути від теплового удару. 
Курчата, які вилупилися на кілька годин раніше, за яскравого освітлення починають дзьобати слабших.
Воду в брудері наливаю до спеціальної напувалки, що продається у зоомагазинах. Перший тиждень – вода кип’ячена, кімнатної температури. Годувати починаю з перших годин після появи курчати. Ставлю спочатку суміш із трьох круп: пшеничної, кукурудзяної та гречаної, щоб «запрацював» м’язовий шлуночок. Крупи готую заздалегідь на крупорушці і просіваю через сито так, щоб величина крупинок не перебільшувала 1,5 мм, і перемішую з вареним яйцем.                                                                           
Найголовніше у вирощуванні курчат – це чистота, нормована годівля і температурний режим утримання. Годую курчат через кожні дві-три години: долі, на чистій пелюшці ставлю корм з розрахунку 1 г на одне курча, а для обігрівання поки вони поїдять – настільну лампу. Тривалість годівлі – 30-40 хвилин. Після цього курчат знову переношу до брудера на чисту пелюшку. Через три дні до раціону потроху додаю свіжий, знежирений сир, моркву, подрібнену траву люцерни, кропиву, петрушку і просмажені чи виварені і розтерті шкаралупи яєць. 
Кожного дня збільшую норму даванки на 1 грам. Вводити до раціону сир треба обережно, курчата його дуже люблять, а коли переїдають, може напасти пронос. Із сьомого дня, якщо температура 18-20°С, виношу курчат у вигульний загін з дощатою підлогою, з трьох боків оббитий поліетиленовою плівкою, а з південного і зверху – металева сітка 15х15 мм. Зверху по краях зроблено дах, щоб на випадок дощу курчата могли сховатися. У такому загоні їм затишно і сонячно.
Ставлю для купання суміш піску і попелу 1:1.На ніч переношу курчат до великого картонного ящика і ставлю 3-літрову банку з гарячою водою, обгортаю її м’якою тканиною, щоб курчата не обпеклися. Вода у скляній банці довго не холоне і курчатам тепло. 
З десятиденного віку починаю варити густі каші з картоплею на риб’ячому чи м’ясному бульйоні, додаю висівки, розтерті шкаралупи яєць. На цьому кормі молодняк швидше росте.
 Курчат віком 14 днів вакциную проти хвороби Гамборо (ураження імунної системи), а в місячному віці – від хвороби Нью-Касла (це так звана чума птиці). Часто господарі нехтують вакцинацією, а я пересвідчилася на власному досвіді: не зробиш вчасно вакцинацію і в 3-4-місячному віці птиця гине.Після вакцинації даю вітаміни тривіт чи тетравіт, а також премікси для курчат.Сподіваюсь, що ці мої поради допоможуть вам, дорогі читачі, виростити здорових курчат.

Галина ПОЛІЄНКО,
Кіровоградська область.