Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ранні пташки щастя


20.11.2019

Традиційно у Дніпропетровському обласному перинатальному центрі відзначали Всесвітній день передчасно народженого малюка. Свято було засновано у 2009-му році з ініціативи Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми. Щорічно, 17 листопада, у перинатальному центрі вітають всіх дітей, батьків, лікарів з Міжнародним Днем дитини, що народилась раніше строку.
Головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Людмила Падалко лагідно називає таких діток «Поспішайками». Адже вони поспішають прийти в цей світ раніше того строку, коли їх чекають.
Скільки сил треба, щоб допомогти їм, знають батьки та лікарі перинатального центру. Завідуюча відділенням постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених Ірина Іванівна Самохіна розповідає, що у Дніпропетровському перинатальному центрі 348 жінок області народили дітей у терміні вагітності до 28 тижнів, а також відбулося близько 486 багатоплідних пологів. З перших хвилин життя дітям забезпечуються всі умови для сучасного надання медичної допомоги, що дозволяє не тільки дати шанс на виживання немовлят, а і на якісний подальший їх розвиток.
Якими розумними і талановитими вони виростають, діти продемонстрували сьогодні. Вони співали, танцювали, декламували вірші. А їхні батьки дякували лікарям за те, що зберегли життя  малюків.
Світова історія знає багато імен не просто талановитих, а навіть геніальних людей, що народилися недоношеними. Це Марк Твен, сер Уїнстон Черчілль, Пабло Пікассо, Наполеон Бонапарт, Віктор Гюго, Огюст Ренуар, Вольтер, Чарльз Дарвін, Альберт Ейнштейн і багато інших.
Вже ці імена зобов'язують суспільство зробити все можливе, щоб величезна кількість недоношених новонароджених виросли здоровими і повноцінними для суспільства людьми. І цілком можливо, що хтось із них в майбутньому поповнить цей список гучних імен.
Для лікарів Дніпропетровського обласного перинатального центру найбільшою нагородою є посмішка дитини, яка народилася у медичному закладі. Тим більше, якщо за життя малюка доводилося боротися всім разом – і батькам, і медикам.
Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, іншими словами, в середньому,  це - кожна десята дитина з народжених.
Під час святкування у Перинатальному центрі Дня передчасно народженого малюка Людмила Падалко подякувала за чуйність і добре серце надійним помічникам лікарів – волонтерам,  які беруть участь у виходжуванні малюків з малозабезпечених родин, допомагають придбати необхідні медикаменти, засоби з догляду за маленькими пацієнтами, дарують теплий в’язаний одяг для немовлят. Серед них - група «28 петель» - координатор Марина Богомаз, група «Хелпіки», організатор групи Дар’я Ткаченко та куратор  групи Ганна Шель, голова благодійного фонду «Совушка» Олександра Сова, група «Діларі» та Сергій Олесик.
А маленьких героїв свята тим часом розважали аніматори та улюблені казкові герої.
Всі разом взяли участь у всеукраїнському флешмобі до Дня передчасно народженого малюка.  З кольорового паперу виготовили «пташок щастя», які символізують народжених у медичному закладі ранніх пташок. Після закінчення свята всі розмістили своїх пташок на дереві життя біля центрального входу до Перинатального центру. Щастя вам, діти!
Віра КАСЬЯНОВА, м. Дніпро.