Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рання редиска


21.03.2013

ЯК ТІЛЬКИ зійде сніг, і  частина ділянки трохи просохне та прогріється на сонці, можна починати скопувати й рихлити її. Редиску саджають так рано тому, що дуже тривалий світловий день сприяє проростанню квіткових бутонів замість м'ясистих бульб. Якщо редиска буде посаджена пізніше, то варто зменшити для неї світловий день, покривши грядку темною плівкою.
Ґрунт для вирощування редиски не потребує органічного живлення, більше того, на вгноєному ґрунті редиска рости не буде. Вона вимагає тільки мінеральних добрив, краще гранульованих, які продають у спеціальних магазинах. Але якщо ви посадите редиску у землю, у яку вносилися органічні добрива торік, гарний урожай вам гарантовано.
Є одне обмеження при посадці цієї культури, яке варто знати. Редиску не можна саджати на те місце, де торік росла капуста або редька. Ці рослини одного виду і мають однакових шкідників. Та й сама редиска час від часу потребує зміни місця посадки. Зате дуже добре редиска росте після огірків, томатів, картоплі, бобових. При виборі сорту потрібно орієнтуватися на такі якості:
- сорт повинен бути скоростиглим, тому що це одна з найбільш ранніх культур, і бажано одержати врожай якомога раніше.
- сорт повинен бути високоврожайним, оскільки ділянка, що засівається редискою, зазвичай невелика.
- сорт повинен бути стійким до стрілкування.
Редиску висівають на грядках рядками, відстань між рядками приблизно десять або п'ятнадцять сантиметрів. Глибина рядка півтора сантиметра. Рядки потрібно полити, утрамбувати та висіяти на них насіння разом із гранулами добрив. Потім рядки засипати землею і чим-небудь позначити, щоб зручно було поливати.
Після посадки редиска сходить зазвичай на п'ятий або шостий день. Коли з'являються перші листочки, на рослину може напасти хрестоцвітна блішка. Для захисту від неї добре обсипати листочки попелом або тютюновим пилом.
Поливати редиску потрібно рівномірно. При рясному поливі бульби рослини розтріскуються. При недостатньому поливі смак редиски погіршується. Вона стає гіркою і дерев'янистою.
Від посадки до збору врожаю проходить від 20 до 25 днів, що залежить від сорту. Скоростиглі сорти дають врожай ще раніше.
Після збору врожаю редиски на місце, що звільнилося, можна посадити огірки або помідори, тому що час посадки цих культур збігається з часом дозрівання редиски.