Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Реакція світу на події в Україні


06.12.2013

Західні лідери продовжують агітувати українську владу за підписання угоди про асоціацію. Президент Польщі Броніслав Коморовський напередодні зібрав у Варшаві раду з нацбезпеки, аби обговорити ситуацію в Києві. Щоб переконати українських посадовців, польський лідер навіть готовий запропонувати оновлений план дій для України, попередні пропозиції теж залишаються в силі.
«Спільними зусиллями ми повинні захистити те, чого вдалося раніше досягти. Ще ніколи Україна не була так близько до Європи. Пропозиції залишаються в силі. Угода про Асоціацію готова і чекає лише наших підписів», - заявив Броніслав Коморовський.
Підтримують європейський вибір українців і у Білому домі. Адміністрація Сполучених Штатів закликає насамперед усі сторони утриматись від протистояння. В офіційному зверненні речник Білого дому наголосив, що протести в Києві - свідчення демократії.
Протилежний погляд  у Москви. Президент Росії Володимир Путін називає євромайдани ледь не спробою державного перевороту. Жодного стосунку до демократії та європейських цінностей ці акції не мають, - каже Путін.
«Говорят, что у украинского народа хотят отобрать мечту. Но, если посмотреть на суть этих соглашений, то до реализации мечты еще так далеко, что многие могут не дотянуть. На мой взгляд, это попытка оппозиции раскачать действующую, легитимную, власть. И это все заготовки к президентским выборам. Мы же все видим, как там действуют группы хорошо подготовленных боевиков, а оппозиция или не может их контролировать или является просто своего рода ширмой для таких действий», - додав Путін.
Тим часом у світі тривають акції солідарності з українськими протестувальниками. Велелюдні мітинги збираються у Торонто, Ванкувері та Чікаго.