Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Реалії кондитерки


29.11.2012

Після виходу на шпальтах «Сільських новин» за 18 жовтня ц. р. статті «Шоколадне рабство» наша редакція отримала відгуки на неї. Зокрема зателефонували і підтримали публікацію декілька працівників кондитерки. Висловлена і думка - в статті все правильно, але… на п’ятдесят відсотків. Бо інколи частина працюючих виступає за роботу у вихідний день. Щоб у такий спосіб збільшити заробітну плату. А дирекція ПАТ «Кондитерська фабрика «А. В. К.»           м. Дніпропетровська надіслала листа за підписом генерального директора Олега Гаряжі. В ньому висловлені такі претензії (скорочено):

- Висновки, зроблені автором статті Григорієм Давиденком «Керівники кондитерки не надто дорожать кваліфікованим персоналом тому, що знають - в разі чого на місце людей, яким не під силу стояти на ногах робочі зміни без вихідного, обов’язково знайдуться інші» та «жителі області працівників кондитерки напівжартома називають «шоколадними рабами» не відповідають дійсності та є такими, що принижують ділову репутацію підприємства. А слова «На директора фабрики складений адмінпротокол про правопорушення і переданий до суду. Двадцять п’ятого липня суд призначив максимальне покарання за цією статтею -стягнути з директора 1700 гривень штрафу є неправдивими, це приниження честі та гідності директора підприємства. Адже насправді директор був призначений на посаду лише 2 квітня 2012 р. і не міг притягуватися до адмінвідповідальності за порушення, які могли мати місце до його призначення на посаду. Відповідно до ст. 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» пропоную спростувати неправдиву та недостовірну інформацію згідно з діючим законодавством.
Що ж, абсолютну впевненість у безпомильності своєї роботи має лише той, хто нічого не робить. Для більш детального з’ясування претензій до статті за обопільною згодою редакції «Сільських новин» і «Кондитерської фабрики «А. В. К.» м. Дніпропетровськ» чотирнадцятого листопада була проведена зустріч на території підприємства. Останнє представляли директор, юрисконсульт та голова профкому, редакцію - автор статті. При перевірці документів Територіальної державної інспекції з питань праці у Дніпропетровській області встановлено, що адмінпротокол за порушення вимог ст. ст. 32, 59 Кодексу законів про працю України складений стосовно начальника одного з цехів кондитерки, і його ж оштрафовано судом на 1700 гривень. Тобто інформація в статті щодо цих заходів відносно директора підприємства неправдива. У зв’язку з цим редакція «Сільських новин» і автор статті приносять вибачення новопризначеному у квітні ц. р. директору фабрики Олегу Гаряжі за прикру помилку, що трапилася. Жодним чином ми не мали на меті зашкодити діловій репутації фабрики, адже це і справді, як зазначалося в статті, стабільно діюче підприємство із повним соцпакетом для усіх працівників. Ось що, за словами директора Олега Гаряжі, відбувається на підприємстві зараз для покращення умов праці:
- У нас усі фактори працюють для людей - аванс і зарплата виплачуються повністю, їдальня дотується, є спецодяг. Намагаємося підвищити рівень соціального захисту, треба відновити тринадцяту зарплату і виплачувати «оздоровчі». До Дня працівників харчової промисловості усі, хто має більше року стажу, отримали премії. У нас 4-х змінний графік роботи із 12-ти годинною зміною, укомплектована і четверта бригада. За зміну виробляється більше 200 тонн продукції, наступного року відкриваємо ще дві сучасні лінії. Наша солодка продукція іде в Україну - 50 %, Росію-45% і 5 % - в інші країни. Намагаємося не допускати роботи у вихідні, якщо це буває, то цей час оплачується в подвійному розмірі. Добре розумію, що працювати впродовж 12-ти годин важко, у нас велика інтенсивність праці. Жителі сіл працюють постійно і часто краще городян. Тому безкоштовно возимо працівників з Павлоградського, Царичанського, Синельниківського районів, на це витратили 1,5 мільйона гривень. Специфіка підприємства така, що попит на цукерки найбільший до Нового року, далі йде спад. Після Новоріччя доводиться зменшувати кількість працівників, пробуємо це нівелювати, випускати щось інше.
У доброму соціальному захисті працівників «Кондитерської фабрики «А. В. К.» м. Дніпропетровськ» впевнена і голова профкому Лідія Стельмахова:
- На фабриці діє один з кращих Колективних договорів у Дніпропетровській області, який не може бути гіршим наступного року. Щомісяця працівники отримують «отоварку», а 750 ветеранів фабрики - подарунки до свят. Більше ста чоловік улітку відпочили на Чорному та Азовському морях за пільговими путівками. Певна плинність кадрів пояснюється й тим, що дехто із селян вважають за краще влітку працювати на власних городах, перебуваючи в цей час на обліку в центрах зайнятості. Буває й так, що люди розраховуються і навіть не забирають трудові книжки. А загалом профспілка докладає зусиль для контролю за виконанням усіх пунктів Колдоговору.
Певно ж, найбільшим позитивом для більше двох тисяч працівників кондитерки є стабільна робота фабрики. Нелегка, для багатьох виснажлива, вона проте дає працю і можливість утримувати сім’ї, в тому числі і багатьом селянам Дніпропетровщини. Останній місяць із введенням четвертої бригади, про що говорив директор, більшість працюючих на лініях, продукція яких користується постійним попитом, мають вихідний день. Тож сподіватимемося, що гарантований законний вихідний день, до речі єдиний при 12-ти годинній тривалості трудової зміни, матимуть усі працівники. А величина їхньої зарплати дозволятиме і тій частині працюючих, які не проти роботи у вихідний і подвійної оплати, обходитися без цього, вимушеного українськими реаліями, кроку.

Григорій ДАВИДЕНКО.