Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Реєструємо житло і землю по-новому


31.01.2013

Для кожного, кому доводилося мати справу  з оформленням документів на нерухомість, ця процедура залишила, на жаль, не дуже приємні спогади. Мандри різними інстанціями, нескінченні черги в БТІ, довідки, квитанції, складності з узаконенням найнезначніших перепланувань вимотують душу і розтягують «задоволення» від збору документів на місяці.

З 1 січня 2013 року в Україні введені нові правила державної реєстрації нерухомого майна, які повинні значно скоротити процес збору та оформлення документів.
Почнемо з того, що з цього року функцію державної реєстрації нерухомості покладено на нотаріусів та державних реєстраторів прав на нерухоме майно. Зараз в Україні сформовано 583 органа державної реєстрації, в яких працюють 2646 державних реєстраторів та 6835 нотаріусів - як державних, так і приватних, уповноважених проводити цю процедуру. Ще одним значним плюсом подібних нововведень стала можливість проведення держреєстрації безпосередньо при оформленні договору відчуження у нотаріуса.

Як тепер буде здійснюватися оформлення прав на нерухомість?
Для оформлення всіх паперів достатньо звернутися до нотаріуса або до відповідного органу держреєстрації за місцем розташування об’єкта нерухомого майна, де фахівець зареєструє відповідні права і видасть власнику свідоцтво про право власності на нерухомість. Якщо потрібно зареєструвати право власності на земельну ділянку, то попередньо слід пройти процедуру державної реєстрації наділу в Державному земельному кадастрі (ДЗК). До речі, ще один приємний момент для власників земельних ділянок – відтепер впроваджено єдиний порядок реєстрації прав на земельні ділянки та на розташовані на них об’єкти нерухомості.
Реєструємо земельну ділянку
З 1 січня також набув чинності ще один Закон - «Про державний земельний кадастр», який кардинально змінив систему реєстрації земельних ділянок як об’єктів права власності.
Тепер органи Держземагентства будуть здійснювати лише формування земельних ділянок, дані про яких будуть відображатися в Державному земельному кадастрі (ДЗК). Тобто якщо земельній ділянці вже був привласнений кадастровий номер, то задля укладення договору відчуження на нього достатньо буде лише оформити перереєстрацію прав на нього у держреєстратора або у нотаріуса. Якщо ж земельна ділянка не виведена із земель державної або комунальної власності, тобто як об’єкт права власності ще не сформована, спочатку необхідно пройти процедуру формування земельної ділянки, що включає визнчення її площі і меж в органі Держземагентства, і тільки після цього реєструвати право власності.
Ще одна істотна зміна торкнулася форми правовстановлюючих документів на землю – тепер документом, що підтверджує право власності на земельну ділянку, є не державний акт про право власності на землю, а свідоцтво про право власності на нього. Документом, що підтверджує формування земельної ділянки, буде витяг з ДЗК про земельну ділянку, частиною якої буде кадастровий план цієї земельної ділянки. При цьому державні акти про право власності на землю та інші документи, що посвідчують права на неї, видані раніше, залишаться дійсними.
З частиною відомостей з Державного земельного кадастру вже можна ознайомитися на сайті Держземагентства www.dazru.gov.ua/.
Встановлені терміни реєстрації складають чотирнадцять робочих днів з дня подання відповідної заяви.

Скільки коштує оформити договір відчуження?
Як повідомив голова галузевої ради учасників ринку нерухомості у Дніпропетровській області Сергій Логутенко, після прийняття цих нововведень вартість оформлення угоди купівлі-продажу в Дніпропетровську варіюється в межах 4-5 тисяч гривень:
- У цю суму вже включена оплата послуг нотаріуса, доступу до бази даних і оплата всіх держмита. До речі, в інших містах ця цифра може змінюватися, наприклад, у Севастополі оформлення аналогічних документів коштує близько 6 тисяч гривень, в той час як в Дніпропетровську ті ж послуги коштують близько 4-5 тисяч гривень.

Податок на метри
До речі, з 1 січня 2013 року в Україні з’явилося ще одне «нерухоме» нововведення - набула чинності норма Податкового кодексу, яка вводить новий місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Оподатковуватися буде виключно житлова площа об’єктів житлової нерухомості: приватних будинків та квартир в багатоповерхових будинках.
Відтепер податком у розмірі 1% від мінімальної зарплати (близько 11,47 гривень) за кожен метр житлової площі обкладаються квартири, житлова площа яких більше 120 кв.м., і приватні домоволодіння, житлова площа яких перевищує 240 кв.м.
У разі якщо житлова площа квартири перевищує 240 кв.м., а житлового будинку 500 кв.м., то діє податкова ставка в розмірі 2,7% (близько 30,97 гривень).
Але у випадку, якщо квартирою площею до 120 кв.м., житловим будинком площею до 240 кв.м, садовим або дачним будинком володіє багатодітна або прийомна сім’я, в якій виховується троє і більше дітей, така нерухомість за законом податком не обкладається.
Якщо ж на одного громадянина зареєстровано два і більше об’єктів нерухомості, то, відповідно до цього ж закону, пільга (120 і 240 кв.м) поширюється лише на один з об’єктів нерухомості за вибором власника. Але якщо житлова площа обох об’єктів нерухомості навіть не перевищує неоподатковуваний мінімум, то на один з них власникові все одно доведеться виплачувати податок за всю житлову площу в повному обсязі.
До речі, податком на нерухомість, за законом не обкладається:
дачний або садовий будинок (до 1 об’єкта на 1 платника податків);
житлова нерухомість, що знаходиться у власності територіальних громад або держави;
гуртожитки (житлові будинки для колективного проживання, зокрема будинки для студентів, працівників і службовців, дітей, людей похилого віку, інвалідів і т.д.);
нерухомість, якою володіють дитячі будинки сімейного типу (родина, яка бере на виховання не менше п’яти дітей, позбавлених опіки чи сиріт);
житлова нерухомість (до 1 об’єкта на сім’ю), яка належить прийомним і багатодітним сім’ям, де виховується від трьох дітей;
житлова нерухомість в зонах обов’язкового відселення та відчуження.

Катерина САНИГІНА.

Думка нотаріуса
Кореспондент «Сільських новин» звернувся за консультацією до одного з дніпропетровських приватних нотаріусів - Валерії Верховецької - із проханням прокоментувати зміни в процедурі держреєстрації.

- БТІ займається своїм прямим обов’язком - технічної інвентаризацією. Після першого січня кардинально змінилася система держреєстрації й відтепер, незважаючи на невеликі недопрацювання в законодавстві, громадяни зможуть економити як час, так і фінансові витрати.
Як пояснила Валерія Верховецька, якщо право власності було зареєстровано до 1 січня 2013 року, то для оформлення відчуження власнику необхідно всього лише з’явитися до нотаріуса з пакетом документів. У перелік необхідних для укладення договору документів входять: правовстановлюючі документи на нерухомість, експертна оцінка, свідоцтва про шлюб, паспорти, ідентифікаційні коди власників.
- Нотаріус на місці відкриває розділ реєстру на нерухомість, якою громадянин володіє, і після угоди реєструє перехід права власності від одного власника до іншого. Новому власникові одразу на місці видається витяг, і йому не потрібно буде відстоювати черги в БТІ чи сплачувати додаткові витрати. Тобто якщо до Нового року оформлення купівлі-продажу займало близько двох місяців, то зараз все це можна зробити за один, максимум два дні.
Що стосується оформлення земельних ділянок нотаріус повідомила, що наразі з їхньою реєстрацією поки що існують деякі складнощі - нотаріуси зможуть отримати доступ до реєстру ДЗК лише з березня, тобто оформити угоду на продаж приватного будинку чи земельного наділу поки що майже неможливо.