Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рекордний урожай картоплі


20.10.2011

Цього сезону Україна матиме рекордний урожай картоплі. Як повідомила УНІАН прес-служба Української аграрної конфедерації, за даними Державної служби статистики, на 30 вересня в Україні з 98 відсотків посівних площ уже зібрано більш як 23 млн. тонн картоплі, що за 20 років незалежності України є абсолютним рекордом.

Зазначається, що очікування рекордного урожаю вже призвело до колосального здешевлення продукту. З початку збирання оптові ціни на картоплю впали втричі, досягнувши ціни 0,6-1 грн. за кг, «що стало приголомшливою новиною для аграріїв, які після весняних цін на картоплю на рівні 4,5-6 грн. планували одержати значний прибуток».
Основною причиною такого врожаю є не істотне збільшення посівних площ, які зросли із торішніх 1,41 млн. га до 1,44 млн. га цього року, а сприятлива погода, яка підвищила середню врожайність бульби до 166 ц/га.
Експерти УАК відзначають, що добрий урожай картоплі також зафіксовано в Росії, Білорусі, Вірменії та інших країнах, і «в цих країнах виробники теж зазнають збитків». Тому врятувати ситуацію не зможе і експорт, враховуючи, що Україна майже не експортує картоплю, продаючи за кордон лише 5-10 тис. тонн на рік, і такі обсяги експорту не впливають на внутрішні ціни. При цьому основним напрямом експорту української картоплі була і залишається Росія, але цього року вона не потребує імпортної картоплі, а навіть планує вивезти 1 млн. тонн власного продукту. Основними напрямами експорту північний сусід України бачить Середню Азію, що значно ускладнює можливий експорт з України до цього регіону. Не має можливості Україна експортувати картоплю і до Європи, в першу чергу тому, що якість нашої картоплі не відповідає європейським стандартам.
Експерти відзначають, що на сьогодні Україна має в наявності картоплесховищ на 1 млн. тонн одноразового зберігання, чого недостатньо для зберігання вирощеного врожаю.
Не менш актуальною проблемою експерти називають реалізацію овочів. «Не кожен виробник має доступ до оптових ринків, тому і реалізує свою продукцію за заниженою ціною. Наприклад, у вересні, коли оптові ціни на картоплю ще були на рівні 2 грн./кг, селяни вже змушені були продавати свій урожай перекупникам по 0,80 грн., тому що везти невеликі обсяги до великих оптових ринків не мали ні можливості, ні економічного сенсу. З цих самих причин ми маємо і щорічні цінові коливання, коли восени картопля коштує в 2-3 рази дешевше, ніж навесні. Коли основний прибуток осідає у перекупників, які реалізують навесні придбану восени картоплю у приватних селянських господарств», - відзначають експерти.
На думку УАК, допомогти цьому може лише розвиток кооперативів, коли приватні сільськогосподарські виробники об`єднуються для більш ефективного виробництва і реалізації своєї продукції. Але розвиток кооперативів в Україні ускладнюється недосконалою законодавчою базою, низькою, а часом номінальною підтримкою з боку влади і непоінформованістю в цьому питанні селянства.