Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Реставрація Свято-Троїцького собору


18.07.2012

"Собор усе ще мов на долоні. Коли дивитися звідси на нього, з перспективи, є в ньому щось ніби від ракети космічної, надто ж у тому центральному куполі, що стрімко угору націливсь... Дивно: стільки бомбами вирв було нарито, а його жодна не взяла. Наперекір усім бомбам досі стоїть, мов якась антибомба, — вістрям угору, у небо, увись. Зуміли ж отак поставити, передчули час!.." - натхненно писав Олесь Гончар про Свято-Троїцький собор.
- Ще відомий наш земляк Олесь Гончар у своєму романі «Собор» піднімав важливе питання реставрації цієї давньої пам’ятки, яка два століття поспіль у своїх стінах зберігає козацьку міць, національний дух та світлу творчу енергетику наших предків, що передається від покоління до покоління. Відродження та зміцнення духовності є однією з ключових умов розвитку людини, нашого регіону, країни. Реставрація унікальної дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття дозволить зберегти духовний зв'язок поколінь та дати новий поштовх до розвитку культурних традицій Дніпропетровщини та всієї України,- сказав Олександр Вілкул на виїзній нараді біля стін собору.
Нарешті, через 44 роки після виходу славнозвісного роману Олеся Гончара «Собор», де письменник став на захист унікальної пам’ятки козацьких часів, яку за ініціативи Ватченка збиралися стерти з лиця землі, розпочнеться наймасштабніша в Україні та всій Європі реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII cтоліття - Свято-Троїцького собору в Новомосковську.
Свято-Троїцький собор у місті Новомосковську - це унікальний шедевр української архітектури. Він входить до державного реєстру національної спадщини України та внесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як культурна та історична пам’ятка всього людства. Троїцький собор, збудований у 1775-1778 роках у стилі українського козацького бароко, - єдиний дерев’яний собор в Україні. Його споруджено народними умільцями без жодного цвяха.
Остання повна реставрація собору проводилася у 1888 році. Наразі собор перебуває у аварійному стані: старі колоди не витримують навантаження, три куполи з 9 відхилилися від своєї вісі більше ніж на метр.
У 2010 році губернатор Олександр Вілкул взяв питання порятунку цього архітектурного шедевру під свій особистий контроль. Протягом 2010-2011 років за його ініціативою були проведені всі необхідні дослідження, залучені кращі наукові інститути України та розроблено проект реставрації. Попередньо передбачається, що роботи будуть проходити у два етапи та триватимуть 2-3 роки.
Перший етап реставрації планується розпочати наприкінці серпня 2012 року та завершить у грудні цього року. Під час першого етапу реставрації будуть встановлені підтримуючі конструкції, які дозволять утримувати куполи при проведенні робіт. Після чого буде розібрано дерев’яне оздоблення стін собору. Це дозволить провести остаточний аналіз несучих колод, замінити прогнилі та обробити спеціальними розчинами колоди, що збереглися. Також будуть підведені мережі електропостачання, водопроводу та каналізації, відновлено зовнішнє освітлення та проведені роботи з благоустрою присоборної площі.
Другий етап реставрації передбачає заміну вікон, реставрацію дощатої підлоги, відтворення іконостасу. Також у соборі буде замінено внутрішнє електроосвітлення та облаштоване підсвітлення фасадів. У храмі буде встановлена нова сучасна система опалення та кондиціювання, що створить необхідний мікроклімат у приміщенні для збереження конструкції пам’ятки, давніх розписів на її стінах та унікальних ікон.
«Я вірю в будівничих. У зміни вірю: руйнач, вандал вже проклятий нами і буде проклятий майбутніми теж», - пророче стверджував Олесь Гончар. І ось саме в той час, коли Міністерством освіти і науки вперше за історію незалежної України вилучено зі шкільних програм і з програм для ЗНО такий важливий для сьогодення роман-набат «Собор» О. Гончара, на Дніпропетровщині молоді енергійні керівники області, виховані на кращих зразках української літератури, роблять святу справу будівничих.

Яна ВЕСНА.